El Govern s'obre ara a consensuar el dret al castellà a les escoles

Méndez de Vigo afirma que es reunirà amb la comunitat educativa i amb els partits per buscar una solució per a totes les comunitats amb llengües cooficials

Pedro Sánchez adverteix que s'oposarà "totalment i radicalment" a l'ús del 155 per modificar la immersió lingüística

El Govern s'obre ara a consensuar el dret al castellà a les escoles

Angel Diaz (EFE)

2
Es llegeix en minuts
P. M.

Després de la polèmica creada pel Govern a l'anunciar que usarà el 155 per buscar la fórmula que el castellà també sigui llengua vehicular a Catalunya, l'Executiu ha anunciat aquest dijous que abans de prendre una decisió definitiva -i això que disposa de poc temps si vol oferir aquesta possibilitat en la pròxima preinscripció escolar, que s'efectua normalment a l'abril- consultarà la comunitat educativa i els partits per mirar de buscar una solució consensuada i que valgui per a totes les autonomies amb llengües cooficials. 

Ara falta per veure si es reuneix amb tota la comunitat educativa, no només amb aquells sectors que defensen laminar la immersió lingüística, i quins suports troba en l'oposició, perquè tant el PSOE com Podem han lamentat que l'Executiu plantegi una iniciativa així a través de la intervenció de l'article 155, mentre que Ciutadans, al costat contrari, avisa que no firmarà el Pacte per l'Educació si aquest no garanteix que el castellà és vehicular a tot l'Estat. Pedro Sánchez, de fet, ha assegurat aquest dijous que s'oposarà "totalment i radicalment" a qualsevol intent de modificar la immersió a l'empara del precepte constitucional. 

Al PSOE, no obstant, no hi ha una opinió unànime sobre la immersió catalana a les escoles. Alguns barons autonòmics es mostren favorables que s'ampliï l'ús del castellà mentre que el PSC sempre ha defensat el model lingüístic català.

La tasca del Govern és, per tant, complicada, en un context en què el PP busca munició política contra el partit taronja davant la seva empenta després de la seva victòria en les eleccions catalanes. L'Executiu reconeix que a través del 155 no pot canviar el sistema educatiu català ni el model lingüístic, i per tant afirma que només pretén garantir el compliment de les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va obligar la Generalitat que el 25% dels continguts del curs s'impartissin en castellà.

Crítiques al 'model Wert'

Notícies relacionades

Enmig de l'embolic, dimarts el Tribunal Constitucional va anul·lar l'ajuda de 6.000 euros Tribunal Constitucionalcreada per l'exministre José Ignacio Wert per a les famílies que volguessin escolaritzar els seus fills en castellà. Méndez de Vigo ha assenyalat aquest dijous que tindrà en compte la sentència i es buscarà per tant una altra fórmula per satisfer la llibertat d'elecció. I ha reconegut a més que el 'model Wert' "no havia d'haver-se donat mai" perquè va suposar que l'"Estat actués subsidiàriament en una cosa que no era competència seva", sinó de la Generalitat. 

Així mateix, ha negat que ell hagi parlat mai de "posar una casella" en els impresos per a les inscripcions on figuri el castellà. La seva companya al Gabinet de Rajoy, Dolors Monserrat, sí que ho va fer i Educació va sortir ràpidament a corregir-la. "Quan trobem la fórmula de conjugar les llengües castellana i catalana, la posarem en coneixement de tots", ha dit Méndez de Vigo.