CONSELL DE MINISTRES

El Govern insisteix que garantirà el dret al castellà, però encara no sap com

Méndez de Vigo vol combinar el model actual amb "la llibertat" de les famílies de poder triar

El PSOE i Podem lamenten l'ús de la llengua en plena intervenció de la Generalitat pel 155

Els partits independentistes acusen la Moncloa d’intentar carregar-se el model d’immersió lingüística a Catalunya via 155 en absència de Govern. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

«No és un globus sonda», es va queixar davant una de les preguntes el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo. El nerviosisme per l’avanç de Ciutadans i per un 155 més llarg del desitjat estan provocant que qualsevol proposta del Govern de Mariano Rajoy s’interpreti amb aquests dos prejudicis. En la roda de premsa després del Consell de Ministres, el també portaveu de l’Executiu no va poder aclarir quins són els seus plans per garantir que les famílies puguin escolaritzar en castellà els seus fills a Catalunya el pròxim curs.

Méndez de Vigo considera que el seu ministeri, del qual depenen les competències de la conselleria en virtut del 155, està en l’obligació d’intentar garantir «la llibertat» de les famílies per escollir en quina llengua volen escolaritzar els seus fills, però no va poder explicar la manera com ho farà. «Estem estudiant com, però sens dubte ho farem perquè per a aquest Govern és molt important la llibertat i el dret dels pares a escollir la llengua vehicular dels seus fills», va apuntar.

Va subratllar que la voluntat de l’Executiu no és canviar ni el sistema educatiu català ni el model lingüístic, sinó garantir el compliment de les sentències Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El gener del 2014, quan la LOMCE ja estava en vigor, una resolució del TSJC va donar cobertura a les famílies que rebutjaven el sistema d’atenció individualitzada que rebien per haver demanat l’escolarització en castellà i el jutge va obligar que el 25% dels continguts del curs s’impartissin en aquesta llengua. El 25% va ser la xifra decidida pel tribunal per fer complir el «percentatge raonable» que assenyala la LOMCE. Aquesta mesura extraordinària es va aplicar en una dotzena de centres.

Méndez de Vigo va eludir assenyalar si aquest 25% s’estendrà a totes les escoles i si prefereix «la casella lingüística» per a la inscripció. «Ho estudiarem», va insistir una vegada i una altra. Té un marge de quatre setmanes, ja que les preinscripcions solen començar a mitjans de març.

Respecte a les sentències

Notícies relacionades

El ministre es va rebel·lar davant les preguntes sobre si el Govern s’està extralimitant a l’aprofitar el 155 per a un canvi d’aquesa magnitud. «Incorreria en flagrant contradicció no intentar arreglar un formulari de preinscripció que el meu ministeri ha recorregut els tres últims cursos», es va defensar. I va dir que l’Executiu no s’està extralimitant perquè no aspira a canviar la llei d’educació aprovada al Parlament el 2009 (que va consagrar el català com a llengua vehicular) sinó que vol «combinar» el model i les sentències.

Podem i el PSOE van lamentar que l’Executiu plantegi una iniciativa així en plena intervenció. Cs va demanar que Rajoy passi «de les paraules als fets».