ACTE PELS PRESOS SOBIRANISTES

L'ANC i Òmnium criden JxCat i ERC a tenir "sentit d'Estat" i formar Govern

Una concentració a la plaça de Sant Jaume i la posterior marxa fins a la Model recorda els quatre mesos a la presó dels Jordis

Manifestació pels quatre mesos dels polítics presos. / ATLAS VÍDEO

Manifestació pels quatre mesos dels polítics presos.
zentauroepp42140246 jordis  anc180216205047

/

2
Es llegeix en minuts
Efe

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han demanat aquest divendres a JxCat i a ERC que "aparquin les diferències legítimes" i actuïn "amb sentit d'Estat" per arribar a un acord per a la investidura que permeti formar Govern i "recuperar les institucions". Així s'ha expressat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, en una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona el dia que fa quatre mesos de la presó preventiva del president de l'entitat, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez.

Mauri ha afirmat que la societat catalana ha de "treballar més que mai per defensar la democràcia, els drets civils i els valors republicans que han de ser el pilar de la nova república". "Fem front a la repressió [...]. El que no han aconseguit mai a través de les urnes ens ho volen imposar amb el 155", ha assenyalat. I ha afegit en al·lusió a l'Estat: "Mai els agrada el que votem, intenten capgirar el resultat amb imposicions. Però seguirem votant i decidint el futur del nostre país com ens doni la gana".

El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha afirmat, per la seva banda, que la situació que es viu avui a Catalunya "és la d'una autèntica presó" i ha considerat que "aquest odi obeeix al fet que no perdonen la victòria de l'1 d'octubre". "No ens perdonen que l'1-O més de dos milions de ciutadans, malgrat la brutalitat policial, defenséssim les nostres urnes i escoles electorals i demostréssim al món la voluntat decidida de proclamar la república", ha sentenciat.

Dret de manifestació

El manifest de la concentració, elaborat per l'ANC i Òmnium, també recorda el vicepresident de la Generalitat cessat Oriol Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, també a la presó, i subratlla que els Jordis "fa 123 dies que viuen entre reixes per les seves idees polítiques: per defensar el dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya". "El dret de manifestació és un dret bàsic de qualsevol democràcia. Però l'Estat actua com una dictadura: ens jutgen i ens priven de llibertat per manifestar-nos pacíficament", prossegueix el text.

Així mateix, assenyala que "a l'Estat s'estan vulnerant drets bàsics i fonamentals", com "la llibertat d'expressió, d'opinió, de manifestació, d'associació i de participació". "No hi ha esquerda per al dubte: tots quatre estan retinguts per l'Estat per raons polítiques. No defallirem, seguirem alçant la veu per denunciar tantes vegades com calgui aquesta injustícia majúscula", finalitza el text.

Quatre minuts de silenci

Abans dels discursos els assistents han guardat quatre minuts de silenci --interromputs només pel 'Cant dels ocells', interpretat per un violoncel des de l'escenari-- durant els quals bona part dels manifestants han utilitzat la llum del telèfon mòbil per il·luminar la plaça.

Entre els assistents hi figuraven el president del Parlament, Roger Torrent; la diputada de la CUP Maria Sirvent; el regidor Jaume Asens; el dirigent de JxCat Eduard Pujol; el regidor d'ERC Alfred Bosch; Joan Josep Nuet (EUiA); la presidenta del PDECat, Neus Munté, i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

Notícies relacionades

"Llibertat presos polítics", "som república", "fora la bandera espanyola", "unitat" --l'eslògan més proclamat--, "ni un pas enrere", "Puigdemont és el nostre president" o cants a favor de la independència, l'escola catalana i el model d'immersió lingüística són algunes de les consignes que s'han sentit.

Els manifestants s'han dirigit després cap a l'antiga presó Model, on l'exsecretari general de Podem Albano Dante Fachin clausurarà l'esdeveniment.