Suïssa rebutja extradir Gabriel tot i que el Govern hi confia

El ministre de Justícia assegura que no hi ha motius perquè Suïssa el denegui si hi ha ordre del jutge

L'Executiu helvètic reitera la seva oposició a la mesura

undefined42236562 madrid 21 02 2018 pleno del congreso sesi n de control al g180221101201 / JUAN MANUEL PRATS

undefined42236562 madrid 21 02 2018 pleno del congreso  sesi n de control al g180221101201
El ministre de Justícia ha assegurat avui que no preveu cap dificultat per a l’extradició de l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel.

/

1
Es llegeix en minuts

Llarena ha mantingut la citació perquè Gabriel declari aquest dimecres com investigada per un delicte de rebel·lió, malgrat que aquesta {le} va notificar que no pensa {acudir}. Una vegada confirmada la seva absència, el jutge haurà de decidir si inicia el procediment per demanar la seva detenció i extradició a les autoritats suïsses.

Folco Galli, portaveu del Departament de Justícia, s'ha reafirmat en les declaracions de dimarts en què descartava extradir-la. "Fins i tot si resulta que els fets al·legats contra la senyora Anna Gabriel també fossin punibles a Suïssa -per exemple, en virtut dels articles 265 o 266 del Codi Penal [«qualsevol persona que porta a terme un acte amb l'objectiu, mitjançant l'ús de la violència, de canviar la constitució de la Confederació"]-, l'extradició a Espanya no seria possible", ha {tancat} {Galli}. En declaracions als passadissos del Congrés, el ministre Catalá ha recordat que l'Estat espanyol té un tractat d'extradició firmat amb Suïssa, en què s'estableixen els procediments i les circumstàncies per concedir-la, per la qual cosa si el jutge emetés una ordre internacional "no s'hauria de preveure cap dificultat".

Llarena ha mantingut la citació perquè Gabriel declari aquest dimecres com a investigada per un delicte de rebel·lió, malgrat que aquesta li ha notificat aquest dijous que no hi pensa anar. Una vegada confirmada la seva absència, el jutge haurà de decidir si inicia el procediment per demanar la seva detenció i extradició a les autoritats suïsses.

"Determinar si existeix doble discriminació"

"No se m'acut què podria passar perquè les autoritats judicials suïsses no concedissin l'extradició d'una persona perseguida i investigada pel Tribunal Suprem a Espanya", ha afirmat Catalá a les preguntat per aquesta possibilitat.

Notícies relacionades

Ha destacat que el dret d'extradició és "propi de societats democràtiques" i ha explicat que serà el jutge competent a Suïssa qui haurà de determinar si existeix el principi de "doble incriminació", per veure si els delictes pels quals "hipotèticament" es pugui acusar Gabriel a Espanya existeixen en aquell país.

Però no preveu dificultats perquè el codi penal suís és "propi del segle XXI", igual que l'espanyol, i contempla els delictes de traïció a les institucions i l'Estat. En tot cas, ha puntualitzat que encara no se sap quins delictes s'atribuiran a Gabriel i s'haurà de veure si després aquests delictes existeixen i estan configurats de manera equivalent en el dret suís i "si el jutge de Suïssa així ho considera".