Anar al contingut

fugida al país helvètic

'Cas Anna Gabriel': Suïssa no autoritzarà una extradició per motius polítics

El Govern suís no ha rebut cap sol·licitud perquè la dirigent de la CUP sigui entregada

'Cas Anna Gabriel': Suïssa no autoritzarà una extradició per motius polítics

El Govern suís ha dit aquest dimarts que "a priori" el cas de la dirigent de la CUP Anna Gabriel sembla estar lligat a delictes polítics que a Suïssa no tenen base jurídica, i per això una eventual sol·licitud d'extradició o d'assistència jurídica per part d'Espanya seria probablement rebutjada.

No obstant, una eventual sol·licitud per part d'Espanya a Suïssa "hauria de ser analitzada amb precisió", ha subratllat Folco Galli, un portaveu del Departament de Justícia, que ha recalcat que fins ara no ha arribat cap petició en aquest sentit.

"Delictes polítics"

"En virtut de la base jurídica que regeix la col·laboració d'assistència legal entre Suïssa i Espanya (...) Suïssa no autoritza, com la majoria dels altres estats, cap extradició ni tampoc cap altra forma d'ajuda jurídica per delictes polítics", ha assenyalat.

Ha afegit que, "segons les informacions de mitjans de comunicació, a priori es tractaria de delictes polítics dels quals s'acusa la política catalana", i que "per tant Suïssa no tramitaria una eventual sol·licitud d'extradició ni tampoc una petició d'assistència judicial".

Gabriel havia de comparèixer aquest dimecres davant el Tribunal Suprem com a imputada per rebel·lió en la causa oberta pel procés independentista a Catalunya, però ha anunciat en un diari suís que no ho farà.

En una entrevista a la radiotelevisió pública francòfona, Anna Gabriel ha dit que està disposada a demanar asil a Suïssa, encara que assumeix que el jutge que instrueix el cas pugui demanar demà mateix a Berna la seva extradició.

Ella i el seu advocat a Suïssa, Olivier Peter, consideren que una sol·licitud del jutge seria "il·lícita".

Argumenten que està sent "perseguida per motius polítics" a Espanya i que "no rebria un judici just" i imparcial en aquest país.

Gabriel, que parla perfectament francès i de moment només ha parlat amb mitjans suïssos, ha dit avui que si es queda a Suïssa intentarà reprendre la seva carrera acadèmica, ja que ha sigut professora de Dret a Barcelona, i que si Espanya sol·licita la seva extradició "sol·licitaré asil polític" al país alpí.

Etarra extradida

El seu advocat, especialitzat en dret penal i en la defensa dels drets fonamentals davant instàncies internacionals com l'ONU i el Tribunal Europeu de Drets Humans, va formar part recentment de l'equip legal de l'etarra Nekane Txapartegi.

L'exregidora de HB a Asteasu va ser detinguda a Zuric el 2016, on havia fugit el 2009 de la justícia espanyola, que l'havia condemnat el 2007 per un delicte d'integració en ETA.

Txapartegi va demanar asil a Suïssa adduint que la confessió en què es va basar la seva condemna li va ser extreta "mitjançant tortura" i que era una perseguida política, però Suïssa va rebutjar els seus arguments i va autoritzar la seva extradició.

No obstant, finalment no va ser extradida perquè l'Audiència Nacional va deixar sense efecte, per prescripció, la condemna.