SIS MESOS DE LA MASSACRE A CATALUNYA

Els terroristes van començar a fabricar l'explosiu a Ripoll

El comando va decidir traslladar a Alcanar la fabricació del TATP al constatar que aquella vivenda els havia quedat petita

ripoll

ripoll

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / Guillem Sánchez

La complexa investigació que, sota la tutela de l'Audiència Nacional i a tres bandes, realitzen els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia dels atemptats de Barcelona i Cambrils va traient a poc a poc a la llum l'activitat que durant els últims mesos va portar a terme la cèl·lula terrorista de Ripoll. Una de les noves troballes és que, al contrari del que es pensava, el procés de fabricació casolà de l'explosiu casolà TATP -coneguda com la 'Mare de Satan', un compost habitualment usat per terroristes de l'Estat Islàmic- amb què volien atemptar no es va fer només a la casa d'Alcanar. Segons han informat a aquest diari fonts pròximes a les indagacions, la cèl·lula va començar a fabricar l'explosiu en un pis a Ripoll, la població de la província de Girona en què residien, però la falta d'espai els va portar a buscar un altre emplaçament.

Els agents, en el minuciós rastreig que ha emprès la policia científica de l'interior de les vivendes dels membres de la cèl·lula, van localitzar a la nevera d'un dels pisos de Ripoll rastres de productes químics relacionats amb la fabricació de l'explosiu. La seva presència al frigorífic resulta lògica donat que aquest explosiu casolà requereix que es mantingui a baixa temperatura. Més tard, Mohamed Houli Chemlal, l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar, que va saltar pels aires quan ja havien sigut capaços de fabricar 250 quilos de 'Mare de Satan', va confirmar les sospites generades per aquest rastre químic: l'explosiu es va començar a fabricar a Ripoll.

No obstant, aquella vivenda es quedava petita per a la gran quantitat de TATP que pretenien aconseguir, així que finalment van decidir desplaçar-se a Alcanar (Montsià), una casa que van ocupar il·legalment durant els mesos previs als atemptats. L'objectiu era fabricar suficients quilos de TATP per carregar tres furgonetes amb explosius: dos per atemptar a Barcelona -un dels objectius era el temple de la Sagrada Família- i una tercera per atacar la torre Eiffel de París.

Aquesta revelació posa fi a una de les incògnites de l'atemptat que inquietava els investigadors. ¿Per què uns joves de Ripoll que volien cometre un atemptat terrorista havien d'escollir per fabricar l'explosiu una vivenda situada a 280 quilòmetres, just a l'altre extrem de Catalunya? Aquella vivenda era molt més gran i disposava a més d'un espai exterior. Durant l'última fase de preparació de TATP resulta necessari estendre i assecar a terra el compost. Al xalet d'Alcanar, a diferència del pis de Ripoll, sí que resultava possible aconseguir una quantitat d'explosiu tan elevada com es proposaven. A més, estava en una zona relativament aïllada. La casa que va acabar convertint-se en la tomba de diversos d'ells era un escenari ideal per als seus plans.

Recollida de fruita

La cèl·lula disposava de la casa d'Alcanar després que diversos dels seus membres l'ocupessin amb el simple objectiu de tenir un lloc on viure. S'havien desplaçat a aquella zona seguint els consells de l'imam Abdelbaky Es Satty, que els va dir que hi podien trobar feina recollint fruita. Un cop allà, van passar uns quants dies dormint al cotxe d'un d'ells, fins que van veure la casa i es van decidir a ocupar-la. 

Notícies relacionades

Tot apunta que l'explosió a Alcanar es va produir quan l'imam, que a penes havia participat en la fabricació de l'explosiu, va anar a aquell xalet per donar els últims retocs al pla que perseguia cometre una carnisseria simultània a Barcelona i a París. L'explosió fortuïta va obligar els terroristes a improvisar. L'atropellament massiu a la Rambla, perpetrat en solitari per Younes Abouyaaqoub, que va segar la vida a 15 vianants que poc abans de les 17.00 hores eren en aquesta artèria barcelonina, va ser una alternativa que els joves gihadistes van decidir adoptar al morir el líder de la cèl·lula. 

Tot i que encara no s'ha trobat el vincle, el fet que l'Estat Islàmic s'atribuís tan ràpid l'atropellament massiu de la Rambla fa que els investigadors estiguin convençuts que aquest ens gihadista va donar alguna instrucció a Es Satty, el cervell dels atemptats. Aquest és un dels fils dels quals segueix estirant l'equip policial que dirigeix l'Audiència Nacional. I una de les principals incògnites que queden per resoldre, sis mesos després dels atemptats de Barcelona.