ELS COMPTES DELS PARTITS

El PP furga en el finançament de Ciutadans per buscar anomalies

Els conservadors interrogaran demà militants i exafiliats crítics del partit taronja a la comissió d'investigació del Senat

zentauroepp42076391 graf1082  madrid  14 02 2018   el presidente de ciudadanos  180214144924

zentauroepp42076391 graf1082 madrid 14 02 2018 el presidente de ciudadanos 180214144924 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Agències

El PP té la intenció de seguir furgant en els comptes de Ciutadans per buscar anomalies en el seu finançament o, almenys, sembrar dubtes com a part de la seva estratègia de persecució sistemàtica contra la formació que lidera Albert Rivera. Amb aquest objectiu, els conservadors interrogaran aquest dijous al Senat representants d'una plataforma de crítics del partit taronja, que fa quatre anys van presentar una denúncia per suposat finançament il·legal.

També recollirà el testimoni de Carlos Delgado, autor del llibre Albert Rivera es un lagarto de V, que va publicar el 2015 amb el propòsit de "desemmascarar" el líder de Cs, i en què apareix un retrat de Rivera en què la meitat de la seva cara correspon a un saure extraterrestre com els que els anys 80 protagonitzaven la sèrie de ciència-ficció V.

Delgado és regidor d'Unió per Leganés (ULEG), i ha sigut convocat a la Comissió d'Investigació del Finançament dels Partits Polítics juntament amb la portaveu de la Plataforma per les Garanties Ciutadanes, Inmaculada Sánchez, i l'advocat d'aquesta entitat de militants i exafiliats de Cs, Alberto Ganga.

Hi haurà un quart compareixent, el periodista d'OK Diario Alejandro Entrambasaguas. La seva declaració interessa al PP perquè un dia va informar sobre un document atribuït a Ciutadans relatiu a la contractació anòmala d'assessors a càrrec dels seus grups municipals.

Plataforma crítica

Pel que fa a la plataforma crítica, va ser creada el 2014 per un grup d'afiliats i exmilitants de Ciutadans disconformes amb la "vulneració dels estatuts i ideari" del partit; es defineixen com una associació "democràticament organitzada que fa seus els compromisos de transparència econòmica i administrativa i la igualtat de drets i deures entre els seus membres".

El 2016 van presentar una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció a l'entendre que Cs estava utilitzant irregularment les quantitats assignades als seus grups en ajuntaments i parlaments autonòmics per finançar-se.

Tots ells respondran a preguntes del senador Luis Aznar, portaveu del PP en una comissió d'investigació que aquest grup porta en solitari a la Cambra alta davant la renúncia de les altres formacions polítiques a participar en els seus treballs.

Entenen que el grup popular l'està utilitzant per contrarestar la comissió que al Congrés indaga sobre el finançament irregular del PP.

Informe del Tribunal de Comptes

Notícies relacionades

La setmana que ve, els populars han citat el gerent de Cs, Carlos Cuadrado, i les responsables de l'últim informe emès pel Tribunal de Comptes sobre la comptabilitat dels partits polítics, que revela algunes anomalies en les finances de Ciutadans en l'exercici del 2015. El president d'aquest tribunal, Ramón Álvarez de Miranda, va informar ahir mateix la Comissió Mixta encarregada de les Relacions amb aquest òrgan fiscalitzador de les conclusions d'aquella auditoria i el PP va instar Rivera a dimitir per les sospites sobre la comptabilitat del partit.

En la seva compareixença, Álvarez de Miranda va confirmar que les donacions en espècie registrades per Cs als seus comptes del 2015, per valor de 14.371 euros, podrien derivar en una sanció, si bé va precisar que no s'ha obert cap expedient.