L'ESPOLI DEL PALAU

Millet i Montull ingressen a la presó Brians-1 per risc de fuga

El fiscal va demanar l'ordre d'empresonament al sostenir que hi ha risc de fuga pels mitjans econòmics dels imputats i l'elevada pena imposada

Fèlix Millet, Jordi i Gemma Montull i Daniel Osàcar arriben a l’Audiència per comparèixer pel ’cas Palau’. / EUROPA PRESS

7
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, ingressaran a la presó aquest dilluns. Així ho ha acordat el tribunal de la Secció 10 de l'Audiència de Barcelona, que el 15 de gener els va condemnar. Els magistrats han decidit enviar-los de forma immediata a la presó, tal com ha sol·licitat en una visteta la fiscala anticorrupció Marta Marquina.

Els antics màxims representants de l'auditori barceloní han abandonat l'Audiència de Barcelona en ambulància a les 17.40 hores per dirigir-se al centre penitenciari de Brians-1 (Sant Esteve Sesrovires). Serà la primera vegada que tots dos trepitjaran la presó pel saqueig de l'auditori i la intermediació en el pagament de comissions de Ferrovial per, almenys, 6, 6 milions d'euros a CDC. Només el juny del 2010 van estar 13 dies entre reixes, però per un altre procés judicial, el del frustrat hotel de luxe que planejaven construir, i del qual, al final, el Tribunal Suprem els va absoldre.

El mateix tribunal que ara ha acordat la presó provisional va condemnar Millet a nou anys i vuit mesos de presó, i a Montull a set anys i sis mesos de presó per malversació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i frau a Hisenda. Els magistrats consideren que tenint en compte les penes imposades als antics directius del Palau de la Música hi ha un "evident risc de fuga". Segons la seva opinió, ni la seva avançada edat ni el seu estat de salut (Millet va en cadira de rodes i Montull pateix una malaltia cardíaca) poden ser valorats ni a favor ni en contra per no acordar el seu ingrés a la presó de forma provisional i durant el temps en què el Tribunal Suprem trigui a resoldre els recursos que han presentat contra la sentència de l'Audiència de Barcelona dictada fa uns 20 dies.

La fiscalia també ha reclamat en aquesta visteta mesures cautelars per a l'exdirectora financera de l'entitat cultural Gemma Montull, condemnada a quatre anys i sis mesos de presó, i per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, penat amb quatre anys i cinc mesos de presó. En concret, ha reclamat per a tots ells la retirada del passaport, la prohibició de sortir d'Espanya i compareixences al jutjat. El tribunal també ha atès aquesta sol·licitud. En la resolució de Gemma Montull, que ja va dipositar al seu dia una fiança de 500.000 euros, indiquen que el risc de fuga "no sembla gaire alt".  Pel que fa a Osàcar, de 82 anys, han destacat que el passaport ja el té retirat en una altra causa (la instruïda per un jutjat del Vendrell pel pagament de comissions del 3% a CDC).  

Una situació que ha canviat

Els magistrats destaquen en la seva resolució que la situació processal de Millet i Montull ha canviat a l'haver-se dictat sentència condemnatòria contra ells i que tenint en compte les elevades penes privatives de llibertat imposades, la seva llibertat "propiciaria i aniria acompanyada d'una alta probabilitat de risc de fuga". Aquesta hipòtesi, segons la seva opinió, no resulta "irraonable, il·lògica o arbitrària". No es pot, per tant, descartar, perquè els exdirectius del Palau saben que la seva tesi exculpatòria i el seu al·legat d'innocència "no han merescut la confiança" ni del jutge instructor, ni de la fiscalia, ni del tribunal que els va jutjar i ha condemnat.

Respecte a Millet, els jutges incideixen que el risc de fuga no disminueix pel fet que tingui un fill amb minusvalidesa psíquica que viu amb ell, "ja que no sembla que depengui de les atencions" del seu pare. I en canvi, sí que consideren important que dues de les seves filles visquin a l'estranger, ja que, "arribat el cas, podria facilitar la fugida" de l'expresident del Palau. La resolució sosté, a més, que les quantitats i propietats embargades no arriben a cobrir les responsabilitats civils i les multes imposades i que part del patrimoni de Millet va ser localitzat fora d'Espanya, "i per això no es descarta que disposin d'altres béns o diners a l'estranger".

Els jutges també entenen que hi ha risc de fuga en el cas de Montull per la pena imposada, perquè els béns embargats tampoc arriben a la suma per cobrir les responsabilitats civils i les multes i, a més, "no s'ha pogut localitzar cap compte bancari" on podria "haver amagat les altes quantitats de què es va apropiar". Per això, no es pot descartar que disposi de fons a l'estranger o en comptes a nom de tercers, fet que "facilitaria la seva fugida".

Gravetat dels fets

A la visteta, la fiscal Marta Marquina ha justificat la presó incondicional sense fiança per a Millet i Montull per l'elevada pena imposada i el risc de fuga, així com per la "gravetat dels fets" que "afecten l'interès general i l'erari públic". L'acusació pública ha sostingut que el risc de fuga és evident pels mitjans econòmics dels que van ser els màxims responsables del Palau, i ha argumentat que l'avançada edat de Millet i Montull i la disminució física que poden patir no disminueixen la possibilitat que fugin de la justícia i tampoc impedeixen que entrin en un centre penitenciari. Per sustentar aquest aspecte, la fiscal ha detallat que a les presons catalanes ingressen cada any persones més grans de 75 anys.

El Palau de la Música, per la seva banda, s'ha adherit a la petició del fiscal. No així l'acusació popular de la Federació d'Associacions de Veïns, que s'hi ha oposat a l'entendre que no s'han aportat elements nous que facin necessari l'empresonament de Millet i Montull. A aquestes dues persones el jutge que va instruir la causa ja els va retirar el passaport i els va obligar a comparèixer al jutjat cada cert temps. A Gemma Montull, a més, se li va imposar una fiança de 500.000 euros.

Turbo en una cadira de rodes

L'advocat Abraham Castro, defensor de Millet, ha recordat que no hi ha risc de fuga del seu client, pel seu estat de salut, la seva falta de mitjans econòmics i l'arrelament familiar. "Si no li posa un turbo a la cadira de rodes, no sé on anirà", ha assegurat el lletrat, alhora que ha recordat que l'expresident del Palau ha posat a disposició de la justícia tots els seus béns per reparar el perjudici causat i ha confessat haver-se apropiat de fons. I ha insistit que Millet podria haver fugit al seu dia i que no ho va fer, sinó que, en canvi, va aportar "fins a l'últim cèntim". "Ha estat nou anys sense fugar-se", ha dit; i després ha afegit que el seu defensat sempre ha comparegut quan l'ha citat la justícia.

El lletrat Jorge Navarro, que defensa Jordi Montull, també s'ha referit a l'estat de salut del seu client, que ha entregat a la justícia els seus béns i ha complert amb les compareixences al jutjat que va acordar el magistrat que va instruir la causa. L'advocat, a més, representa Gemma Montull, que ja al seu dia va haver de dipositar una fiança de 500.000 euros. Sobre la petició del fiscal sobre aquesta ex alt càrrec del Palau, ha dit que és "innecessària".

Notícies relacionades

L'advocada Judit Gené, que defensa Daniel Osàcar, ha al·ludit, igual que ho han fet els principals investigats, al delicat estat de salut de qui va ser tresorer de CDC, i que aquest mai ha tingut la intenció de sostreure's a l'acció de la justícia. "La sentència va ser un cop molt fort contra ell", ha reconegut.  

Comissions il·legals

La sentència feta pública el 15 de gener sostenia que CDC va cobrar comissions il·legals per almenys 6,6 milions d'euros de la constructora Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obres pública a Catalunya. Tant el partit com l'empresa van utilitzar per canalitzar aquests fons el Palau de la Música i la complaença dels que eren fins al 2009 els seus màxims directius, Fèlix Millet i Jordi Montull. Per això els magistrats van condemnar la formació política per haver-se finançat il·legalment durant una dècada (1999-2009) i va acordar el decomís d'aquests 6,6 milions. Els executius de Ferrovial acusats van absolts, entre altres coses, per la prescripció del delicte. CDC ha anunciat que presentarà recurs al Tribunal Suprem, igual que les defenses dels principals implicats. La fiscalia farà el mateix amb l'exculpació dels directius de la constructora.

CDC va cobrar comissions il·legals comissions il·legalsconstructora Ferrovial Millet i Montull, "amb la necessària col·laboració de Gemma Montull", a més, van organitzar un entramat delictiu al voltant del Palau que els va permetre desviar i apoderar-se de més de 23 milions d'euros entre el 2000 i el 2009. Els tots tres van moure fons per pagar despeses particulars, com obres a les seves vivendes o viatges a països exòtics.