'Cas Palau'

9 anys de presó per a Millet i 7 per a Montull per l'espoli del Palau de la Música

El tribunal rebaixa les penes sol·licitades per la fiscalia per als saquejadors confessos

zentauroepp41607854 barcelona 15 01 2018 sociedad llegada de los montull a la au180115093251

zentauroepp41607854 barcelona 15 01 2018 sociedad llegada de los montull a la au180115093251 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 9 anys i vuit mesos de presó l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, i a 7 anys i sis mesos Jordi Montull, la seva mà dreta, per l'espoli que van cometre a l'entitat cultural entre els anys 2000 i 2009. [Segueix les últimes notícies sobre la sentència del 'cas Palau' en directe.]

A la sentència, notificada aquest dilluns, la secció desena de l'Audiència de Barcelona imposa als saquejadors confessos del Palau una pena inferior a la sol·licitada per la fiscalia, que va rebaixar les seves pretensions inicials per a tots dos (de 27 anys i mig de presó) després que incriminessin CDC en el cobrament de comissions il·legals de Ferrovial a través de l'entitat cultural.

Segons la sentència feta pública aquest dilluns, l'exdirectora financera i filla de Jordi Montull, Gemma Montull, ha sigut condemnada a 4 anys i mig de presó, després que tots tres arribessin a un pacte amb la fiscalia a canvi de la seva confessió.

A la sentència, que es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, es considera provat que els condemnats van crear un entramat que va permetre desviar "comissions il·legals" de Ferrovial a CDC, a canvi de l'adjudicació d'obra pública, a través del Palau de la Música. Per aquest motiu, el tribunal ha condemnat a 4 anys i cinc mesos de presó l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i ha ordenat el decomís de 6,6 milions d'euros al partit pels "guanys obtinguts" en el cobrament de comissions il·legals de la constructora Ferrovial.

L'extresorer de CDC ha sigut condemnat per un delicte continuat de tràfic d'influències, un de blanqueig de capitals, en concurs amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil, i un de falsedat comptable. Per contra, el tribunal ha absolt per prescripció els dos exdirectius de Ferrovial acusats, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga.

Al saquejador confés Fèlix Millet, l'Audiència li ha imposat una condemna de 9 anys i vuit mesos, pels delictes de malversació de cabals públics i apropiació indeguda, falsedat comptable, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i contra la Hisenda pública.

Pels mateixos delictes, l'Audiència ha imposat a la mà dreta de Millet, Jordi Montull, una condemna de 7 anys i sis mesos de presó.

En la seva resolució, la secció desena de l'Audiència de Barcelona imposa als dos saquejadors confessos del Palau una pena inferior a la sol·licitada per la fiscalia, que va demanar per a ells 14 anys i nou mesos i 10 anys i deu mesos, respectivament, després de rebaixar-la dels 27 anys que demanava inicialment una vegada que tots dos van delatar en el judici CDC.

L'Audiència de Barcelona condemna l'exdirectora financera del Palau Gemma Montull, filla de Jordi Montull, a quatre anys, sis mesos i 22 dies de presó per delicte continuat de malversació de cabals públics i apropiació indeguda, falsedat comptable, tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

La pena imposada per l'Audiència a Gemma Montull és superior a la que va sol·licitar la fiscalia -de tres anys de presó, un de substituïble per una pena de multa, fet que li hauria evitat ingressar a la presó-, després del seu pacte amb la fiscalia per delatar CDC.

En canvi, Rosa Garicano, exdirectora de la Fundació Palau de la Música, ha quedat absolta.

L'exassessor fiscal del Palau Edmundo Quintana ha sigut condemnat a la pena de vuit mesos de presó, mentre que un altre exassessor del Palau processat, Santiago Llopart, ha sigut condemnat a un any i nou mesos de presó.

També ha sigut condemnat l'exsecretari del Patronat de la Fundació Raimon Bergós, a qui l'Audiència li ha imposat dos anys de presó i una multa de 7.500 euros.

Notícies relacionades

Respecte als responsables de les empreses pantalla que van servir per camuflar el pagament de comissions a CDC a través del Palau de la Música, l'Audiència ha condemnat a vuit mesos de presó el directiu d'Altraforma Miguel Giménez Salinas, per un delicte continuat de falsedat en document mercantil, el mateix pel qual ha condemnat a vuit mesos el responsable d'Hispart Juan Manuel Parra.

També per falsedat documental han sigut condemnats a un any i nou mesos, cada un, els membres de Mail Rent i Letter Graphic Pedro Luis Rodríguez Silvestre, Vicente Muñoz i Juan Antonio Mechén.