AJUDES I OPERACIONS URBANÍSTIQUES SOTA SOSPITA

El fiscal d'urbanisme demana que es reobri la investigació contra Albiol

Pelegrín addueix que és la Fiscalia Anticorrupció l'òrgan que ha de decidir sobre el cas

El líder del PPC i el Joventut de Badalona neguen irregularitats en les subvencions

zentauroepp41201680 barcelona 05 12 2017   elecciones 21 d xavier garcia albiol 171205205215

zentauroepp41201680 barcelona 05 12 2017 elecciones 21 d xavier garcia albiol 171205205215 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal delegat d’urbanisme de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha requerit a la Fiscalia General de l’Estat que anul·li l’arxivament de la investigació contra el líder del PP català, senador i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, i que les indagacions siguin remeses a la Fiscalia Anticorrupció perquè aquest organisme decideixi si el cas segueix endavant o no. Com a alternativa, reclama que se li permeti discrepar de la decisió de donar per tancada la investigació, adoptada per la, fins la setmana passada, fiscal en cap de Barcelona, Anna Magaldi, en la junta de fiscals de Barcelona, una reunió en què participen els membres de la província.

Operacions especulatives

Pelegín considera que García Albiol ha comès diversos delictes, entre ells malversació i prevaricació, pel presumpte tracte de favor al club de bàsquet Joventut mitjançant ajudes de l’Ajuntament de Badalona a una fundació i operacions urbanístiques especulatives. 

En la trama està implicat el director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Damià Calvet. L’actual govern municipal, de Guanyem Badalona, va anunciar ahir que estudiarà les vies jurídiques perquè es continuï investigant, a la vegada que va denunciar la «gestió opaca» durant el mandat del dirigent del PP.

El diputat conservador va negar que en la seva etapa com a alcalde, entre el 2011 i el 2015, es destinés «ni un sol euro» de diner públic al Joventut, mentre que el club va sostenir que les subvencions rebudes per part d’una fundació vinculada a l’entitat «sempre han estat ajustades al dret i la normativa vigent». La fiscal en cap reconeix en el seu decret que hi va haver un absència de control d’aquestes ajudes.

Pelegrín ha remès escrits a la Inspecció de la Fiscalia General de l’Estat i al Consell Fiscal, òrgan consultiu del fiscal general, que haurà d’analitzar per què Magaldi va apartar el fiscal d’urbanisme que portava la investigació des del 2015. Pelegrín, segons fonts de la fiscalia, considerava necessari l’elaboració d’un informe pericial per perfilar els delictes.

Fets rellevants

En els escrits remesos a la Fiscalia General de l’Estat, Pelegrín exposa que la decisió de Magaldi d’apartar-lo del cas és contrària a l’estatut que regula la carrera fiscal, a la vegada que relata que la fiscal en cap, ara jubilada, «es va limitar» a justificar aquesta acció amb l’argument que les irregularitats eren administratives. 

Segons el fiscal delegat d’urbanisme, aquesta fórmula és «vaga i buida de contingut». Afegeix que el decret d’arxivament és «parcial» per «haver omès fets rellevants» sobre els delictes que atribuïa a autoritats i funcionaris.

Notícies relacionades

El fiscal Pelegrín sosté, a més, que la fiscal en cap de Barcelona no té competències per arxivar les diligències perquè aquesta decisió correspon a la Fiscalia Anticorrupció. 

Segons el seu relat, el juny del 2017 va tenir lloc una reunió a la qual van assistir els seus superiors en què es va concloure l’«existència d’indicis de criminalitat», així com la necessitat de remetre el cas a aquest organisme. Això mai va arribar a passar.