BARÒMETRE DEL CIS

El CIS presenta el seu primer baròmetre de l'any amb intenció de vot després de la victòria de Ciutadans a les catalanes

Els de Rivera i Arrimadas podrien arrabassar la tercera plaça a Units Podem

zentauroepp36060043 rajoy rivera180101175504

zentauroepp36060043 rajoy rivera180101175504 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) presenta aquest dilluns el seu Baròmetre d'Opinió del mes de gener, el primer amb intenció de vot que fa després de les eleccions catalanes del mes de desembre en què Ciutadans va aconseguir la victòria. Encara que els baròmetres d'opinió del CIS són mensuals, només inclouen preguntes d'índole electoral i de valoració de líders polítics quatre vegades a l'any, al gener, abril, juliol i octubre.

El Baròmetre del gener, segons han confirmar a Europa Press fonts del centre, es basa en les gairebé 2.500 entrevistes personals i domiciliàries realitzades els primers dies d'aquest any i servirà per mesurar quina influència té a nivell nacional el resultat de les catalanes.

L'última enquesta d'aquest tipus data del mes d'octubre passat i es va fer els dies just després del referèndum independentista, però abans que el Senat aprovés l'activació del 155 amb els vots de PP, PSOE i Ciutadans. Llavors encara no s'havia votat la declaració d'independència al Parlament, no havia entrat a la presó cap conseller i Carles Puigdemont encara no havia fugit a Bèlgica.

Ciutadans, l'únic que puja 

El baròmetre d'octubre ja va posar de manifest que la crisi catalana passava factura a tots els partits, excepte a Ciutadans. Així, el PP seguia com el primer partit amb una estimació de vot del 28% i 3,8 punts per sobre del PSOE, que es quedava en un 24,2%. Tots dos baixaven unes dècimes respecto al juliol, però els que més baixaven eren Units Podem i les seves confluències, encara que retenien la tercera plaça.

Concretament, tots els partits que integren el grup confederal del Congrés sumaven un suport del 18,5%, davant el 20,3% que havien aconseguit a l'estiu. La coalició de Podem, Izquierda Unida i Equo era la que s'anotava el principal retrocés i queia del 12 a l'11,2% en tres mesos.

De les confluències només pujava En Marea (una dècima), la coalició valenciana amb Compromís en baixava una i En Comú en perdia dues. En les eleccions del desembre els de Xavier Domènech i Ada Colau van passar d'11 a vuit diputats.

¿Tercera plaça taronja?

La victòria en aquells comicis va ser per a Ciutadans, amb Inés Arrimadas com a candidata a la Generalitat, encara que els independentistes van mantenir la majoria. Després del seu triomf a Catalunya, els taronja també van pujar en les enquestes realitzades a nivell nacional.

Notícies relacionades

La que ultima el CIS servirà per comprovar si es confirma aquesta tendència alcista i si Ciutadans supera Units Podem, dels quals només els separava un punt a l'octubre (18,5 davant el 17,5%), col·locant-se així com a tercer partit. Els taronges només han superat els morats en les enquestes del CIS que es van fer just abans de les eleccions generals del desembre del 2015 (19 davant el 15,7%), encara que després els d'Iglesias es van imposar a les urnes als de Rivera.

En el baròmetre de l'octubre, els d'Albert Rivera ja van pujar tres punts respecte al juliol i es van anotar un 17,5% en intenció de vot, la seva millor marca des que va entrar al Congrés el 2015 i 4,5 punts per sobre del seu resultat del juny del 2016.