BARÒMETRE DEL DESEMBRE

CIS: La preocupació per la independència es desploma

Cau del 24,6% al 16,7% des de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya

Tot i així el procés continua entre els cinc principals problemes dels espanyols

jcarbo41440028 puigdemont171230212216

jcarbo41440028 puigdemont171230212216

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La preocupació per la independència de Catalunya s'ha desplomat en el conjunt d'Espanya, segons el baròmetre del desembre publicat aquest dimarts pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). El treball de camp es va portar a terme durant els primers deu dies del desembre passat, en plena campanya electoral del 21-D però abans de la cita amb les urnes. Segons l'enquesta, en un mes va caure del 24,6% al 16,7% el nombre d'espanyols que situen el conflicte territorial i la possible secessió entre els seus tres principals maldecaps.

En l'anterior enquesta, publicada al novembre, la inquietud social pel desafiament independentista ja va baixar lleugerament (del 29% al 24,6%) després de l'aplicació de l'article 155 i la convocatòria d'eleccions per al 21 de desembre. La caiguda va suposar aleshores passar del segon problema al quart, darrere de l'atur, la corrupció i els partits polítics.

I el mes passat es va accelerar la tendència, de manera que la independència de Catalunya va caure al cinquè lloc, superada pels problemes anteriorment esmentats i els de caràcter econòmic.

Tot i així, mai abans de l'estiu el pols sobiranista s'havia col·locat entre les 10 preocupacions més importants. Al setembre, coincidint amb la convocatòria del referèndum unilateral de l'1-O, la possible secessió de Catalunya va passar a ser un dels principals problemes per a 7,8% dels espanyols, el triple que el mes anterior. I la inquietud es va disparar a l'octubre, quan el 29% dels enquestats el van situar entre els seus maldecaps prioritaris. 

Els altres problemes

A banda d'això, el baròmetre del CIS, que no inclou la intenció de vot, no indica gaires canvis en les percepcions dels ciutadans. L'atur segueix encapçalant el rànquing de problemes, per al 66,8% dels espanyols. En segon lloc, se situa la corrupció (31,7%), seguida dels partits polítics i la política, que puja lleugerament, del 27% al 28,5%, cosa que suposa marcar el seu rècord històric. En quart lloc es col·loquen els problemes d'índole econòmica, que cauen del 23,4% al 22,9%. 

A més, l'enquesta reflecteix que els partidaris que les comunitats autònomes tinguin més autonomia ha pujat dos punts i mig (del 13,5% al 16%), mentre que han baixat mig punt els que volen que el model no experimenti canvis (del 37,8% al 38,3%). 

La percepció econòmica

Notícies relacionades

D'altra banda, el 2017 es va produir una millora molt lleu de la percepció ciutadana sobre la situació econòmica. Si al gener només la qualificava de bona o molt bona el 4,5%, al desembre aquest percentatge va arribar al 7%. En paral·lel, en aquests 12 mesos van caure cinc punts els que desqualifiquen la conjuntura econòmica (58,6% al gener enfront del 53,5% al desembre).

No obstant, no s'aprecia aquesta millora en les perspectives dels espanyols sobre l'evolució de l'economia per d'aquí un any ja que, si fa dotze mesos el 25,9% pensava que milloria, ara aquest percentatge ha caigut al 23,5%. D'altra banda, hi ha un 20,6% que pronostica que l'any que ve empitjorarà, enfront del 17,1% que feia aquest auguri el gener del 2017.