L'AGENDA DEL PROCÉS

Viver va avisar CDC i ERC que menys del 50% de vots posaria fi al procés

L'expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional va vaticinar "tensions i enfrontaments" en el bloc independentista

zentauroepp40229605 barcelona12 09 2017 politica   salida tras prestarle declara171212193226

zentauroepp40229605 barcelona12 09 2017 politica salida tras prestarle declara171212193226

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Segueixen sortint a la llum nous detalls de l'agenda confiscada a Josep Maria Jové, exsecretari general d'Economia, sobre el full de ruta sobiranista. En aquest cas, es tracta d'un informe elaborat per l'expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi Sunyer, en què s'arribava a la conclusió que menys d'un 50% de vots a les urnes per al bloc independentista, encara que aconseguissin majoria absoluta en escons, "provocaria una crisi política" que podria "anticipar el final del procés".

El document, que recull la Guàrdia Civil en el seu últim informe remès al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, considera que el resultat del 27-S  impossibilitava "portar fins al final el full de ruta inicial" i només permetia "preparar les estructures d'Estat però sense desplegar-les". Afegeix com a possible sortida a aquesta situació la convocatòria de noves eleccions en què "ERC i CDC es podrien presentar per separat per maximitzar els suports electorals".

Tres escenaris

Davant aquests comicis, Viver planteja tres subescenaris: que els independentistes tornin a aconseguir majoria absoluta d'escons però no de vots, "amb la qual cosa es provocaria una crisi política entre els partits independentistes, cosa que podria anticipar el final del procés"; una "independència diferida (...) recuperant, en el millor dels casos, el full de ruta en el punt de la proclamació de la independència o, en el pitjor, en el moment previ de desplegament d'estructures d'Estat"; i per últim, "el final del procés perquè modificar el full de ruta genera tensions i enfrontaments en el sector independentista".

Notícies relacionades

L'informe de Viver i Pi Sunyer surt a la llum després que en les eleccions del 21-D (en què ERC i el PDECat -amb Junts per Catalunya- van concórrer per separat) el bloc independentistes repetís la seva majoria absoluta en escons (70), però no en vots, ja que es va quedar en el 47,6%.

A més, han començat a aflorar les tensions entre Junts per Catalunya i ERC a compte de la investidura de Carles Puigdemont, després que el Tribunal Constitucional hagi prohibit una investidura a distància del candidat postconvergent.