ENTREVISTA DES D'ESTREMERA

Junqueras proposa combinar una presidència "simbòlica" amb una d'efectiva

JxCat apressa ERC perquè convoquin el ple per ungir Puigdemont

Esquerra urgeix els postconvergents a explicar el pla perquè la investidura sigui factible

zentauroepp40746817 barcelona 30 10 2017 politica oriol junqueras saliendo de la180201113548

zentauroepp40746817 barcelona 30 10 2017 politica oriol junqueras saliendo de la180201113548 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Dani G. Sastre

L'independentisme està ara mateix en la fase de fer encaixar el puzle. Al damunt de la taula, una sèrie d'ingredients que volen compaginar. D'una banda, l'argument legitimista, el que va fer arribar Carles Puigdemont a la victòria en el front secessionista. De l'altra, la realitat que imposa a cabassos el Tribunal Constitucional i que fixa que Puigdemont no tornarà a ser president, almenys no més enllà d'unes hores. El primer que ha mostrat el camí per combinar els dos elements, legitimitat pre-155 i realisme, ha sigut ni més ni menys que Oriol Junqueras, des de la cel·la del Centre Penitenciari Madrid VII.

El líder republicà ha enviat repetits missatges als seus que escampessin pólvora en focs d'artifici. És a dir, que es treballés per arribar a una investidura que permetés, immediatament, formar Govern. Un escenari en què, l'Estat mana, no pot ser present Puigdemont. Ara, Junqueras reprèn el que de fet és un argument de campanya d'ERC i ha suggerit, en una entrevista a ‘Diario16.com’ "combinar una presidència legítima, per bé que simbòlica, amb una d'executiva", al capdavant de la Generalitat de Catalunya.

Gabriel Rufián

Diputat d'ERC al Congreso

És cert que quan Marta Rovira va llançar en campanya aquesta idea, les enquestes pronosticaven un triomf republicà i ells intentaven desfer-se de l'etiqueta de traïdors que JxCat els volia endossar per “acatar el 155”. En aquest esquema, Rovira es veia de presidenta executiva, o primera ministra en un esquema clàssic de república europea, i Puigdemont de cap d'Estat, és a dir, gairebé de reina mare.

Investidura doble o senzilla

El que no desenvolupa Junqueras és, en vista dels resultats del 21-D, si aquest president executiu ha de sortir d'una única investidura, i ha de ser convergent, i ja deixar Puigdemont com a president legítim o bé si s'ha de procedir a fer la simulació de la investidura de l'expresident i, després de la suspensió del TC, fer la bona.

En l'entrevista, l'empresonat líder republicà marca distàncies amb el resident a Bèlgica. Així, ha expressat "respecte" a la posició de Puigdemont, si bé ha admès que "això no treu que no hi hagi diferents punts de vista". Junqueras, així com els Jordis, Cuixart i Sànchez, per cert, portaran a l'ONU el seu cas, en concret al Grup de Treball de Detencions Arbitràries.

A Barcelona, mentrestant, la situació és la següent. Junts per Catralunya i ERC es van reunint i avançant en un pla de Govern i un repartiment d'àrees. I Roger Torrent ha assegurat, a RAC-1, que convocarà el ple d'investidura quan es disposi de les “garanties” suficients que requereix Puigdemont i que passen perquè no el detinguin si trepitja territori espanyol. Cosa que no ha succeït.

Amb tot, fonts republicans han admès a aquest diari que les paraules de Torrent no s'havien de prendre al peu de la lletra i que s'està buscant una opció “mixta” que prevegi una votació sobre Puigdemont i, tot seguit, la investidura efectiva.

La pressa d'uns...

Les prioritats de Junts per Catalunya no són les mateixes que les d'Esquerra, per no dir que són totalment oposades. Com es va demostrar en la investidura fallida de dimarts passat, els postconvergents i l'entorn de Puigdemont estan interessats que es reelegeixi l'expresident com més aviat millor, i aprofundir en els detalls sobre l'estructura del nou Govern els sembla secundari.

Aquesta urgència per tornar a convocar "com més aviat millor" el Parlament per votar la investidura de Puigdemont ha sigut la principal reivindicació dels negociadors de JxCat en les converses d'aquest dijous amb ERC, segons fonts de la formació. Els postconvergents entenen que la "restitució" del "Govern legítim" enviaria un missatge de fermesa a l'Executiu espanyol. 

Junts per Catalunya tampoc entenen que s'hagin d'esperar grans canvis per part del Tribunal Constitucional. En aquest sentit, insten Torrent a no esperar que hi hagi "garanties efectives" per convocar la sessió d'investidura de Puigdemont, si amb aquesta expressió el president del Parlament es refereix que s'arribi a algun pacte --com el que ja es va intentar amb el Tribunal Suprem-- perquè l'expresident pugui entrar a Espanya sense ser detingut.

...i la dels altres

Notícies relacionades

I al mateix temps, la pressa de JxCat rep un ‘bota i rebota’ per part dels republicans. La secretària general del partit, Marta Rovira, que ha economitzat aparicions públiques des del 21-D, ha demanat als postconvergents, en una entrevista a l'ACN que presentin “la fórmula per fer efectiva la investidura de Carles Puigdemont” i ha sentenciat que ERC està “a l'espera que JxCat” els expliqui ”en detall la manera com vol portar a terme” aquest ple.

Per Rovira, s'ha d'actuar tan ràpid com sigui possible “per acabar amb el 155, recuperar les institucions i nomenar un Govern”. I tot plegat passa “per no deixar res a l'atzar o a decisions d'última hora”. Que és justament al que s'enfrontava l'independentisme, segons ERC, dimarts passat si hagués tirat la investidura endavant sense tenir ni previst ni pactat el següent pas.