AUDIÈNCIA NACIONAL

El raper Pablo Hasel: "Els membres dels Grapo són per a mi exemples de resistència"

S'enfronta a dos anys i nou mesos de presó per defensar ETA i per injúries al rei Joan Carles

L'acusació recull 60 comentaris de Twitter i una cançó

spain terror tweets 28221-9e96d

spain terror tweets 28221-9e96d / Paul White (AP)

3
Es llegeix en minuts

El raper Pablo Hasel ha explicat aquest dijous al judici contra ell per alabar grups terroristes i insultar la Corona i la Policia a Twitter, que els membres dels Grapo són per a ell "exemples de resistència" i que les seves crítiques al rei emèrit són "dades objectives" que han aparegut en mitjans de comunicació.

Hasel, que en realitat es diu Pablo Rivadulla i que s'enfronta a dos anys i mig de presó per aquests fets, ha reconegut ser l'autor d'aquests tuits i, després de definir-se com a comunista, ha destacat que els Grapo "són comunistes que són exemples de resistència" per les condicions "molt dures" que han hagut, segons ell, de patir a la presó.

"Defenso la llibertat perquè cadascú triï els seus exemples de resistència, al meu ningú m'ha de dir qui és un exemple", ha insistit l'acusat -que el 2014 ja fue condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme-, a l'indicar que a ell, per exemple, no le agraden els marines nord-americans, però "no demanaria presó a qui digui que les representa".

La Fiscalia demana que se li imposi una multa de 40.500 euros pels delictes d'enaltiment del terrorisme i de calúmnies i injúries contra la Corona i les institucions de l'Estat, d'acord amb l'escrit d'acusació que recull més de 60 comentaris publicats al seu perfil de Twitter entre els anys 2014 i 2016.

Respecte al vídeo que va publicar el 2016 a Youtube dedicat al rei Joan Carles, titulat Juan Carlos el bobón, ha assegurat que "mig país" pensa com ell i per això s'ha preguntat "si volen empresonar mig país que pensa el mateix". Segons la seva declaració, el que reflecteix aquest vídeo és que s'ha finançat amb diner públic les "festes i les amants" del Rei, fet que, ha apuntat, ha sigut recollit en nombrosos mitjans de comunicació.

"Encara seré jo el culpable que el rei financi les seves caceres amb diner públic, i les seves amants", ha plantejat el raper, que també ha defensat els comentaris injuriosos que va llançar contra els Cossos i les Forces de Seguretat de l'Estat perquè, segons ell, també és una dada objectiva que "van assassinar" 15 immigrants a la frontera del Tarajal a Ceuta i van quedar impunes.    

Els tuits

En aquesta ocasió se l'acusa de difondre en el seu perfil -que té més de 54.000 seguidors- comentaris contra la Policia Nacional, a qui acusa d'"assassins" i "mercenaris de merda" i contra la Guàrdia Civil, de la qual insinua que tortura i dispara a immigrants. "Joseba Arregi, assassinat per la policia torturant-lo", diu en un dels seus comentaris en referència a la mort de l'excap militar d'ETA el 1981, mentre que d'Isabel Aparicio, detinguda l'octubre del 1979 com a membre dels Grapo, diu que va ser "exterminada per comunista" i que l'Estat li va negar assistència mèdica.

També es refereix al líder de Podem, Pablo Iglesias, com "el merda" que està "de rialletes a la Zarzuela" i apunta que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "criminalitza la vaga". Gran part dels tuits que recull la Fiscalia inclouen atacs contra la Casa Reial com: "El lladre del Borbó no deu donar crèdit a la impunitat que té per burlar-se de nosaltres", "Diuen banda criminal a grafiters i no a la monarquia" o "Un any més amb la mafiosa i medieval monarquia".

 Dues condemnes

Notícies relacionades

A més d'una condemna de l'Audiència Nacional el 2014 (dos anys per enaltiment de terrorisme), el músic suma una altra multa de 540 euros imposada pel Jutjat Penal 3 de Lleida per un delicte lleu de falta de respecte a l'autoritat per referir-se a Àngel Ros, alcalde d'aquesta ciutat, com a "Àngel malparit, et mereixes un tret. T'apunyalaré".

La sentència va concloure que aquestes expressions contenien "una enorme càrrega ofensiva i violenta que en cap cas poden tenir empara en la llibertat d'expressió" i que, sense desconsiderar la gravetat de les expressions, s'entén que no hi concorren els requisits legalment previstos per considerar-les delicte d'amenaces.