Rapers imputats

La Fiscalia acusa el col·lectiu La Insurgencia d'associació il·lícita i acumula altres causes contra joves rimadors com Ayax y Prok, Valtonyc, Adam Molotov, Pablo Hasél i Cíniko

El cas del veterà César Strawberry, cantant del grup madrileny Def Con Dos, ha arribat al Suprem, que l'ha condemnat a un any de presó per sis tuits ofensius

fcasals37067866 icult  colectivo de raperos la insurgencia170128173753

fcasals37067866 icult colectivo de raperos la insurgencia170128173753

4
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Això sembla una escena de pel·lícula policíaca. I ho és, però també és real. La narració és de María Teresa López Dafonte. «El 8 de novembre vaig rebre una trucada del meu fill des d’Ourense. Em va dir: ‘No t’espantis però al sortir de casa m’estaven esperant tres policies vestits de paisà. M’han parat, m’han preguntat si tenia el mòbil per requisar-me’l i m’han entregat una citació. M’he de presentar a l’Audiència Nacional el 17 de novembre’».

El seu fill es diu Saúl Jorge López i forma part del col·lectiu de rapers La Insurgencia, on utilitza l’àlies Shahid. «El devien tenir vigilat perquè ell està censat a Vigo i a casa meva no van venir a preguntar», explica la seva mare, directora d’un institut d’educació secundària. «Em van esperar al portal, em van seguir 50 metres, em van treure la placa i em van portar a un cotxe de la secreta a demanar-me el DNI i donar-me la citació», corrobora Saúl. Al tornar de la universitat es va assabentar que als 13 membres del col·lectiu els havia passat el mateix. «A tots menys a Siker, d’Eivissa, que és menor d’edat», especifica.

INVESTIGATS / A Gorka, de la Corunya, el van interceptar quan va treure a passejar el gos. A Nyto, de Santiago, li van requisar el mòbil, però a l’arribar a casa va avisar per Facebook la resta. A Lokutor el van anar a visitar a les Canàries. Leszno, Elgio, Sine, Pipe Díaz, Oliver Botana, Komu, Eshôj Ekirne... Els citaven a tots com a investigats, però no se’ls va dir per quin motiu. La rapera Inessa va exigir aquesta informació i l’hi van donar: «Presumptes delictes d’incitació a l’odi contra institucions de l’Estat, apologia del terrorisme i associació il·lícita».

El 17 de novembre es van presentar a Madrid. No van declarar res per consell del seu advocat, però van aprofitar per veure’s les cares, ja que fins aquell dia molts només es coneixien per Facebook. Només comparteixen canal de Youtube i la voluntat de «fomentar l’internacionalisme, difondre i expandir la cultura revolucionària, i elevar el nivell de consciència de les masses treballadores». Ara també comparteixen causa penal. «Jo estic al·lucinant», diu la mare de Shahid. El seu fill no tant: «Soc conscient d’on visc i sé que si cantes certes coses t’acaben fotent», respon des del mòbil de la seva nòvia.

Saúl estudia primer d’Educació Social. Quan li preguntes on s’ha format políticament, parla de la seva família: «La meva mare em va portar a manifas de la guerra de ’Iraq». Parla del barri obrer de Coia: «Sempre he vist lluites de veïns i sindicals de la Citröen». També parla de la parròquia del Cristo da Victoria: «Totes les lluites surten d’aquesta església». I, és clar, del rap.

El rap s’està convertint en un filó per a la Fiscalia de l’Estat a l’hora d’aplicar la llei mordassa. Comencen a acumular-se expedients de rapers a l’Audiència Nacional. Pablo Hasél, Valtonyk i Ayax y Prok són més coneguts d’aquesta jove fornada, però no els únics: Cíniko, Volk GZ i Adam Molotov també tenen els seus contenciosos amb la justícia. I després hi ha el veterà César Strawberry, acabat de condemnar a un any de presó pel Tribunal Suprem.

¿A LA PRESÓ O NO? / Amb La Insurgencia la pressió contra el rap salta a un nou nivell, ja que se’ls acusa d’associació il·lícita i això pot implicar penes més llargues de presó. El sumari encara no s’ha fet públic, així que s’hauria de bussejar en les seves dese­nes de lletres per saber quina és constitutiva de delicte. ¿Serà No votes, ¡lucha!Se llama autodefensa o Descarga la metralla? «Aquí el debat no és si estàs d’acord amb les lletres o no. El debat és: ¿estàs d’acord que s’empresoni algú per dir alguna cosa o no?», finta Shahid. La seva mare discrepa d’algunes coses que rapeja el seu fill. «Quan em diu que això no és una democràcia, sempre l’hi discuteixo. Però ara ja no sé què dir-li. En moltes coses he d’acabar donant-li la raó», lamenta.

Notícies relacionades

El rap és la música més connectada amb el carrer, la més sensible amb el que passa al barri. El seu discurs és més crític i el seu llenguatge, més brusc. «Hi ha una nova generació de xavals com Ayax y Prok o La Insurgencia que parlen d’organitzar-se, de solidaritat. No és només deixar anar frases brutes. Es tracta d’explicar que hi ha un problema i proposar solucions», apunta Shahid. Les seves cançons tot just sobrepassen el miler de visites a Youtube i fins ara només actuaven una vegada cada tres mesos. El que no treballa en una cadena de menjar escombraries està a l’atur o estudia, però ja estan organitzant la Gira por la Libertad de Expresión i els han sortit vuit dates gairebé sense esforç.

PRESÓ /A aquestes altures, la seva intenció és «que s’expandeixi la reivindicació que hi ha gent, siguin rapers o titellaires, a punt d’entrar a la presó per fer art», explica Shahid. Els rapers Ayax y Prok tenen un vers rodó sobre aquest tema: «La libertad de expresión siempre tuvo un límite / Ese límite siempre lo decidió la élite». Mentre la Fiscalia treballa, el raper català Adam Molotov, denunciat pels Mossos per comentaris ofensius sobre la mort d’un agent, ja s’ha integrat a La Insurgencia. I el col·lectiu ha pujat sis cançons més en les últimes setmanes. «Seguirem fins que ens xapin el canal de youtube. I si el xapen, n’obrirem un altre”, assegura Saúl.