Junqueras i els Jordis porten el seu empresonament a l'ONU

El prestigiós advocat britànic Ben Emmerson s'uneix als equips de defensa per "internacionalitzar" la seva causa

El cas està en mans de la Comissió de Detencions Arbitràries de l'ONU, que no és vinculant

Junqueras i els Jordis portaran el seu empresonament a l’ONU / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Oriol Junqueras i els Jordis fan un pas endavant per demanar la seva excarceració. Després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi desestimat les seves peticions de llibertat, les seves defenses han fitxat el prestigiós advocat britànic Ben Emmerson, expert en dret internacional i drets humans, perquè capitanegi la petició que ja han registrat a la Comissió sobre Detencions Arbitràries de l'ONU.

En una roda de premsa via Skype des de Londres, Emmerson ha defensat que l'empresonament dels polítics presos contravé els drets humans perquè els "impedeix desenvolupar el seu paper com a representants del poble català". L'advocat ha argumentat que el seus drets a la llibertat d'associació, expressió, dret a l'opinió política i participació en la vida pública "es veuen del tot vulnerats". Per això, ha emplaçat l'ONU a posicionar-se en aquest assumpte, matisant que el seu objectiu "no serà mai que es decideixi sobre la independència de Catalunya". Això sí, el seu veredicte no és vinculant i el Govern central no té per què atendre-s'hi.

"Espanya els ha d'alliberar. Marquen un precedent molt perillós del dret a la protesta pacifica a tot el món", ha alertat Emmerson, i ha remarcat que la seva petició sorgeix perquè l'ONU "deixi molt clar que no poden fer servir arguments criminals buits per frenar la dissidència política".

Notícies relacionades

De moment, la defensa de Joaquim Forn es manté al marge d'aquesta estratègia. Cal recordar que l'exconseller d'Interior va renunciar al seu escó al Parlament després de les eleccions del 21-D i ho va notificar al Tribunal Suprem perquè el jutge Llarena ho tingués en compte per resoldre la seva excarceració, tot i que la va desestimar.

L'objectiu de la petició és "internacionalitzar" la causa dels polítics presos pel procés. El paper d'Emmerson en l'equip de defensa se centrarà a aconseguir que el seu cas arribi fins al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), avalat per la seva trajectòria com a advocat de Maria Litvinenko, la dona de l'exagent del KGB Aleksandr Litvinenko, mort l'any 2000 després de ser enverinat, i de Moazzam Begg, ciutadà britànic empresonat a Guantánamo durant sis mesos acusat de terrorisme en la guerra de Síria.