CRÒNICA DE LA NO INVESTIDURA

ERC planta cara a Puigdemont

Torrent suspèn la investidura de l'expresident davant la falta d'acord entre republicans i JxCat

Els progressistes critiquen la nul·la disposició dels postconvergents per negociar un pla de Govern

zentauroepp41848040 barcelona 30 01 2018 pol tica 15 00 barcelona ple del180130144234

zentauroepp41848040 barcelona 30 01 2018  pol tica   15 00   barcelona   ple del180130144234
zentauroepp41847550 pla curt del diputat de la cup carles riera a la roda de pre180130141725
zentauroepp41641524 barcelona  17 01 2018  roger torrent  elegido nuevo presiden180129120450

/

5
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Daniel G. Sastre / Roger Pascual

Per primera vegada des de fa temps, ERC ha deixat enrere les atàviques pors que el paralitzen en l'etern derbi amb l'espai de l'antiga Convergència. Els republicans s'han espolsat la por de ser arrasats per l'entorn mediàtic i cívic dels convergents i s'han atrevit a dir, subtilment, que el rei va nu. El president del Parlament, el republicà Roger Torrentha suspès el ple que, desafiant el TC, havia d'investir Carles Puigdemont com a breu president. El disgust dels postconvergents, dels del PDECat i els del Junts per Catalunya, ha estat palpable, si no la indignació. I per acabar-ho d'adobar s'ha d'assenyalar que amplis sectors del mateix PDECat no han vist amb malament la finta de Torrent. El ‘Puigdemont contra tots’ comença a cobrar-se factures. Veurem els pròxims dies si és una plantada temporal.

Per a la finta, Torrent ha fet servir el vell truc del judo de fer servir la força de l'adversari per tornar el cop. Dilluns, Puigdemont li van enviar una carta en què li requeria que protegís les seves “garanties” per optar a la investidura. El president de la Cambra, per tal d'aconseguir aquestes garanties, cosa homèrica ja que significaria dotar-lo d'una immunitat judicial que Torrent no té a l'abast, ha suspès el ple. El discurs públic dels republicans s'ha mantingut en l'adscripció sense fissures a Puigdemont.

La maniobra, de la qual ni JxCat ni Puigdemont havien sigut informats, ha causat un profund malestar als postconvergents. Fins al punt que el mateix expresident ha recordat, en un missatge en vídeo penjat a les xarxes socials, que l'únic aspirant a dirigir el Govern és ell: "No hi ha cap altre candidat possible".

Deixava així clar que no pensa apartar-se. Malgrat tot, i tot i haver afirmat que li hauria agradat dirigir-se als catalans "investit", ha dit que "s'ha de respectar" la decisió del president del Parlament, i ha cridat a la unitat de l'independentisme.

El perquè de la suspensió

La principal queixa d'ERC és que les hosts de Puigdemont s'han negat, fins ara, a consensuar com es passa de la investidura de l'expresident a la formació d'un Govern. No s'han previst escenaris comuns, per exemple, per quan arribi la suspensió del TC. A més, hi ha fins quatre raons més. Per exemple, Puigdemont no ha entregat als republicans cap còpia del seu discurs. I això, malgrat que el vot a la seva candidatura comprometia seriosament, com han avançat els advocats, els diputats amb causes obertes. "Els han dit", per exemple a Raül Romeva, "que si voten per Puigdemont, l'endemà seran reclamats a Madrid", apunta una font. I per no saber, ERC no sabia del cert, quan despuntava el dia, si l'expresident seria al ple o no.  

Els republicans tenen ben present que la investidura de Puigdemont seria breu com la primavera a Barcelona. Duraria exactament el que trigués a arribar la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional que, aquesta vegada sí, actuaria amb tot l'afany tan bon punt els fets s'haguessin produït. Aquest breu cant del cigne de Puigdemont, no obstant, comportaria serioses conseqüències per als membres de la Mesa i, singularment, per al president, Torrent. Sense anar més lluny, el TC va rebutjar les al·legacions de Carles Puigdemont per a la seva investidura i li va recordar que l'autonomia parlamentària no el posiciona, ni a ell ni al mateix Parlament, al marge de la llei.

Davant aquest panorama els d'Esquerra fa setmanes que intenten arrencar de Junts per Catalunya un bon motiu pel qual sacrificar tant a canvi. És el que se'n diu un pla de Govern (tercera raó), un llistat de mesures per portar a terme. Perquè sense aquest pla, la plausible imputació de Torrent no només seria a canvi de res, sinó que seria a cegues. Per últim, Puigdemont tampoc va posar al damunt de la taula un repartiment d'àrees de Govern entre les dues forces. 

Sona el telèfon

Així, dimarts al matí Torrent ha intentat posar-se en contacte amb Puigdemont. Fins a cinc vegades. L'expresident no s'hi ha posat. I Torrent ha acabat adoptant un escenari, el de la suspensió, que en la reunió de dilluns entre JxCat, ERC i la CUP, s'havia descartat, segons fonts postconvergents, per deixar la clau de la investidura en mans del TC:

Junts per Catalunya amb prou feines ha pogut dissimular la seva indignació amb ERC al llarg de tota la jornada. Conscients que Puigdemont no compliria --almenys de moment-- la promesa electoral de tornar a Catalunya, havien preparat un relat èpic, esquitxat de burles al Govern i les institucions de l'Estat.

El plat fort de la seva estratègia de xoc era la sessió d'investidura. Segons els postconvergents, hi havia un acord per nomenar Puigdemont, encara que es convertís en un president fugaç. Hi havia al damunt de la taula opcions com que un diputat de JxCat llegís el discurs que havia preparat l'aspirant. Però Torrent ha destruït aquest relat a les deu del matí.

Fonts de JxCat asseguren que no sabien els plans del president del Parlament. “Dilluns ens en vam anar a dormir amb un pacte tancat amb ERC i la CUP. No sabem què ha passat”, deien diputats postconvergents. La formació ha buscat durant tot el matí maneres de mantenir la pressió sobre Torrent: primer asseguraven que el ple no estava desconvocat, i que ells anirien als seus escons a l'hora prevista, les tres de la tarda.

JxCat frena

Finalment s'han fet enrere. L'escenificació del cisma independentista hauria sigut massa evident. A JxCat sempre recorden que l'amenaça de forçar eleccions segueix present, i consideren que l'episodi d'aquest dimarts no fa res més que augmentar l'estima popular per Puigdemont: “De moment, qui s'ha fet enrere és ERC, això és el que tenim avui dia”, sostenen fonts de la formació.

Notícies relacionades

Però dins del PDECat no tot eren cares llargues. La dirigent Maria Senserrich ha donat veu als sectors que expressaven en privat el seu acord amb l'ajornament dictat pel president del Parlament. “És una decisió correcta considerant les circumstàncies”, ha dit a Catalunya Ràdio.

La CUP també ha criticat la suspensió del ple, i també han promès seure als seus escons a l'hora indicada, encara que ells finalment sí que ho han fet durant uns minuts. A la tarda, els anticapitalistes han assegurat que la decisió de Torrent és "la gota que fa vessar el got" i que no "participarien" de la política "partidista" que s'imposa al Parlament. Això ha sigut dit davant dels centenars de manifestants que s'han congregat al voltant del parc de la Ciutadella. Uns manifestants que han arribat a trencar el cordó policial i a envair les rodalies del Parlament. La tensió ha pujat fins a registrar-se càrregues policials, abans que els assistents acampessin.