AL PARC DE LA CIUTADELLA

Els manifestants superen els Mossos i arriben fins al Parlament

Trenquen el cordó policial després de la investidura ajornada

Detinguts dos participants per enfrontaments amb els agents

Manifestants independentistes entren al parc de la Ciutadella / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Manifestantes independentistes convocats per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i els Comitès de Defensa de la República (CDR) van irrompre ahir al parc de la Ciutadella de Barcelona mentre era custodiat pels Mossos d’Esquadra. Segons fonts policials, van rebentar el candau d’algunes de les portes del parc i van desbordar el cordó policial. Centenars de persones es van anar acumulant a les portes de la Cambra catalana i, una vegada desconvocada la marxa per part de l’ANC, cap a dos quarts de set, diverses d’elles van decidir passar-hi la nit. Però a les onze tocades i després de la detenció de dos participants en la mobilització, van desistir dels seus plans. 

Els manifestants, que es van mantenir darrere un perímetre de tanques que protegeix els accessos a l’edifici, van cridar a «ocupar» el Parlament «si no hi ha investidura». Membres dels CDR van repartir cartells en què cridavan a la «mobilització permanent». A fora, cada vegada es congregaven més manifestants. Un grup va intentar tornar a obrir les portes i els Mossos hi van carregar en contra. En una improvisada assemblea els concentrats van votar passar la nit allà, actitud que pretenien mantenir unes 200 persones. Els Mossos van acabar obrint els accessos perquè la gent pogués entrar i sortir.

Un dels arrestats va ser un membre de l’ANC que marxava del recinte amb el seu gos i es va enfrontar als Mossos a l’intentar sortir per un accés que estava tancat. L’altre, que també va tenir una topada  amb el cordó policial, forma part del CDR del Clot. Els concentrats van acordar després suspendre l’acampada «a causa de la brutalitat policial i les detencions».

Al clam de «ni un pas enrere», unes 1.200 persones, segons la Guàrdia Urbana, van avançar des de la plaça de Sant Jaume fins a arribar al passeig de Lluís Companys per exigir la investidura de Carles Puigdemont. Lluint màscares amb la cara del president cessat, van portar pancartes i estelades a favor de l’excarceració dels polítics presos. Custodiats en tot moment per l’helicòpter de la Policia Nacional, van corejar lemes contra la «justícia espanyola» i el Govern de Mariano Rajoy.

La suspensió del ple no va agradar a les files de l’ANC. El seu president, Agustí Alcoberro, es va mostrar «sorprès» per la decisió de Roger Torrent i va advertir els partits independentistes que no permetran «que hi hagi enfrontaments fratricides». Els va demanar «altura de mires» i tornar a centrar les seves apostes en la «unitat d’acció».

Òmnium marca distàncies

Però el cert és que ahir les entitats tampoc van respondre a l’uníson. Òmnium es va desmarcar de la marxa no convocant-la públicament i no s’hi va deixar veure cap líder de l’entitat. Sense comparèixer davant els mitjans, es va limitar a mostrar la seva disconformitat amb l’ajornament a través d’un comunicat. «No caiguem en la seva trampa i busquem la millor via per fer possible el mandat democràtic a partir de grans consensos», deia l’escrit. El seu portaveu, Marcel Mauri, va demanar «respostes serenes, contundents i més unitàries i transversals» en un missatge al seu compte de Twitter. «En lloc de buscar traïdors o covards, teixim aliances per a la república», va reblar.

Notícies relacionades

    Alcoberro també va cridar a la «unitat d’acció» perquè la investidura es porti a terme «sense ingerències» i en els terminis i condicions establerts, davant el temor a una nova reculada per part dels partits independentistes.

    Més contundents van ser els membres del secretariat nacional de l’ANC, Marcel Padrós i Àngels Folch, que van avisar  l’Executiu espanyol que «no sap amb qui se les té» i que no acataran cap decisió que suposi «trepitjar el mandat de les urnes».