AL PALAU REIAL

Felip demana a Elionor que es guiï "permanentment" per la Constitució

Aprofita el seu 50 aniversari per imposar el Toisó a la seva hereva i li sol·licita que "a poc a poc" assumeixi els deures de la Corona

El Monarca aprofita l'acte per reconèixer la tasca de Joan Carles com a "promotor imprescindible" de la transició

Al rebre el Collar del Toisó d’Or, la princesa Elionor ingressa a l’Orde dinàstic més prestigiós del món. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Avui el rei Felip VI fa 50 anys i ho ha celebrat públicament imposant el collaret de la Insigne Orde del Toisó d'Or a la seva filla gran, la Princesa d'Astúries, i hereva del tron. El Monarca l'hi va concedir el 2015, amb motiu del desè aniversari d'Elionor, i l'hi ha entregat aquest migdia en una cerimònia al Palau Reial a la qual han assistit una àmplia representació dels poders de l'Estat.

Ha sigut el primer acte oficial de la princesa, de 12 anys, però no ha pres la paraula i el que ho ha fet ha sigut Felip VI. El cap de l'Estat ha pronunciat un breu discurs molt personal en què s'ha dirigit a la seva filla, en qui confia "plenament" per afrontar les "moltes exigències i moltes responsabilitats" que li esperen com a hereva. El Monarca vol que Elionor vagi coneixent "a poc a poc, les tradicions i els deures de la Corona i comprenent les responsabilitats que un dia haurà d'assumir". Felip VI li ha demanat que es guiï "permanentment per la Constitució, complint-la i observant-la" i que faci seves "totes les preocupacions i les alegries" dels espanyols.

Després de l'error del juny, quan la Zarzuela no va convidar Joan Carlos a l'acte del Congrés en què es van celebrar els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques, la Casa del Rei va decidir que durant tot aquest any 2018, en què el Rei emèrit fa 80 anys, se l'homenatgi amb referències en diferents discursos. Així ha sigut en aquesta cerimònia, en què Felip ha recordat el seu pare com "l'impulsor i el promotor imprescindible de la transició espanyola" i a qui s'ha d'agrair, ha continuat, "el seu lideratge per aconseguir el sistema democràtic" actual. 

¿Què és el Toisó?

Durant l'acte, el collaret s'ha exposat en una taula juntament amb la credencial d'ingrés a l'Orde de cavalleria. El Monarca ha enganxat al vestit de la seva filla una agulla de pit amb llaç amb la miniatura del velló.

Notícies relacionades

L'origen d'aquesta tradició es deu a Felip III, que al voltant del 1430 va crear aquesta distinció per celebrar el seu matrimoni amb Isabel de Portugal. El Rei d'Espanya és sempre el Gran Mestre i és la màxima condecoració que pot concedir. Hi ha 60 collarets i són vitalicis, de manera que els hereus l'han de tornar quan el condecorat mor. El d'Elionor va pertànyer al seu besavi Joan de Borbó. És un reconeixement simbòlic que no dona lloc a privilegis ni a cap compensació econòmica.

Durant el seu regnat, Joan Carles va concedir un total de 24 collarets, el primer d'ells al seu hereu, el 1981, un detall que Felip repeteix amb la seva filla.