ELS DICTÀMENS
El Consell d'Estat avisa que al TC no li agraden els recursos "preventius"
L'òrgan consultiu aconsella Rajoy que no impugni ja sobre "hipòtesis" del que farà Puigdemont
Avala que cap candidat pot intentar ser president a distància i rebutja el vot delegat per a fugits
undefined41637754 graf910 madrid espa a 17 01 2018 el presidente del con180126191510 /
El Consell d’Estat va avisar dijous el Govern que el pas jurídic que es disposava a fer, la presentació d’un recurs contra la simple proposta de Carles Puigdemont com a aspirant a la investidura, pot trobar-se amb problemes al Tribunal Constitucional (TC) perquè té un caràcter «preventiu o hipotètic». «Entraria dins del que el TC considera impugnacions preventives o hipotètiques, tenint en compte que no es pot sostenir, més enllà d’una mera presumpció, que el candidat proposat no faci acte de presència a la Cambra», s’apunta.
Tot i aquesta advertència, s’ha decidit seguir endavant amb una arriscada estratègia jurídica. Tant que el mateix Mariano Rajoy va defensar dimecres tesis semblants a les al·legades pel Consell d’Estat en una entrevista radiofònica, per canviar 24 hores després de posició. ¿Per què? Cap membre del Govern ni dels partits que han donat suport al recurs, PSOE i C’s, entra de moment a especificar què va propiciar aquest sorprenent canvi.
Ahir, la vicepresidenta va apuntar des de la Moncloa que es fa per defensar Espanya i la legalitat vigent i evitar un nou «desafiament» de Puigdemont amb una investidura, arguments clars però que també eren vàlids fa dies, quan l’Executiu no es plantejava recórrer si no hi havia un escrit de la Mesa del Parlament que deixés constància explícita que l’expresident no es personaria a la Cambra. O que pretenia delegar el vot. És més, el Govern central havia assumit que segurament hauria d’impugnar al TC una vegada iniciat ja el ple de dimarts. No obstant, alguna cosa va fer que modifiqués el previst per mirar d’evitar, fos com fos, que Puigdemont protagonitzi la sessió parlamentària.
ESTAR PRESENT I DELEGAR EL VOT
Aquest canvi va propiciar que s’instés el Consell d’Estat a emetre tres dictàmens. Un sobre un recurs per frenar «un frau llei» contrari a l’ordre constitucional, és a dir, la proposta per a la investidura d’una persona sobre la qual pesa una ordre de recerca i captura i que, en cas de trepitjar territori espanyol per intentar revalidar el càrrec, podria ser detingut. I dos més sobre si un aspirant pot explicar el seu programa telemàticament i si polítics fugits poden o no delegar el vot.
El Consell d’Estat respon que el candidat té el deure constitucional d’assistir en persona al debat d’investidura; és més, la seva presència «és un requisit de validesa de l’acte d’atorgament de la confiança parlamentària». Tampoc avala el vot delegat. Això sí, insisteix davant l’Executiu en que no s’ha d’entrar en hipòtesis sobre el que farà o no Puigdemont a l’hora de recórrer davant el TC i que és perillós donar com a «fet cert» que no estarà a Espanya el dia 30.
«El Consell ha de fer notar la diferència entre la versemblança d’una previsió i la certesa de la seva realització», afegeix. Alerta, a més, l’òrgan consultiu sobre el risc de donar «per segur» que el candidat serà detingut i quines seran «les decisions judicials que puguin adoptar-se en el futur».
Investidura Carles Puigdemont Govern Tribunal Constitucional Independència de Catalunya Consell d'Estat
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant