MASSACRE GIHADISTA A CATALUNYA

L'Estat Islàmic volia iniciar la seva onada d'atemptats a Europa amb un atac a Barcelona el 2015

Els gihadistes volien atacar la capital catalana al setembre, dos mesos abans de l'atac de París, i amb fusells d'assalt i bombes

La revelació apareix en un article de l'expert espanyol Fernando Reinares a la revista de l'Acadèmia de West Point

zentauroepp39731423 barcelona   18 08 2017    barcelona   decenas de transe ntes170901120237

zentauroepp39731423 barcelona 18 08 2017 barcelona decenas de transe ntes170901120237 / -JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Principis del 2015 a RaqqaSíria. A la capital de l'autoproclamat califat, els responsables de les operacions a l'exterior de l'Estat Islàmic estan dissenyant una campanya d'atemptats a la Unió Europea com a resposta als bombardejos de la coalició internacional. Els terroristes elaboren una llista de ciutats europees on atemptar. I Barcelona és la primera de totes. Fins i tot per sobre de París, on mesos després, el 13 de novembre d'aquell any, cometrien el seu primer gran atemptat gihadista i massacrarien 137 innocents.París

Per al comando d'operacions exteriors de l'Estat Islàmic, Barcelona “va ser la primera ciutat occidental designada per cometre un atemptat a gran escala”, assenyala l'expert en terrorisme Fernando Reinares en un informe sobre els atemptats de l'agost passat a Barcelona i Cambrils que ha sigut publicat aquesta setmana a CTC Sentinel, la revista sobre gihadisme editada per l'acadèmia de West PointCTC Sentinel i considerada com la publicació mundial de referència sobre el terrorisme islàmic. Reinares, el principal expert espanyol en aquest fenomen, catedràtic de la Universitat Rei Joan Carles i director del programa de Terrorisme Global del Reial Institut Elcano, firma aquest text amb Carola García Calvo, analista sènior de terrorisme internacional d'aquella mateixa institució, després d'entrevistar investigadors dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, el CNI i la fiscalia de l'Audiència Nacional.

L'atemptat  estava pensat per ser similar al que més tard es va cometre a París

En concret, segons expliquen els investigadors a Reinares i a García Calvo, els terroristes pretenien cometre aquests atacs a Barcelona el setembre del 2015, dos mesos abans dels que l'Estat Islàmic sí que va aconseguir portar a terme al novembre a París. “Els investigadors saben que l'atemptat desmantellat amb què es volia atacar Barcelona estava pensat per ser similar al que més tard es va cometre a París”, assenyala l'informe de Reinares. “Igual que els atacs de París, el pla de Barcelona implicava l'ús de fusells kalàixnikov i bombes en espais molt freqüentats com sales de concert, àrees de sopars i esdeveniments esportius”.

Una mateixa campanya de terror

“Els dos projectes [el de París i el de Barcelona] estaven concebuts per formar part de la mateixa campanya de terror dirigida per l'Estat Islàmic a l'Europa occidental”, afegeix el text. Segons l'informe, en aquells atacs a Barcelona hi havien de participar terroristes procedents de França i Bèlgica.

Per cometre aquells atemptats, l'Estat Islàmic va enviar a Espanya dues persones: Reda Hame Abdel-Jalil Ait el-Kaid. Aquest segon estava, segons l'informe de Reinares, “al centre d'aquest complot”. El-Kaid, un marroquí resident a Torrevella, es va desplaçar el setembre del 2014 a Síria, on es va unir a l'Estat Islàmic. La seva desaparició va cridar l'atenció de la Guàrdia Civil, que va alertar de la seva marxa. El-Kaid, a qui es va donar l'àlies d'Abu Xaima, també va aparèixer al radar de l'Àrea Central d'Informació Exterior dels Mossos d’Esquadra. El juny del 2015, aquest gihadista va contactar, des de Síria, via Skype i WhatsApp, amb una noia musulmana resident a Catalunya, a qui va instar a atemptar a la capital catalana. «T'arriben armes i te'n vas on hi ha reunions i comences a matar a sac, tot el que et trobis al davant», li va dir, en una conversa que EL PERIÓDICO va revelar l'any passat.

El-Kaid i Hame van ser arrestats durant el seu viatge de tornada des de Síria a Espanya. El primer va ser detingut el 22 de juny a Varsòvia ja que les autoritats espanyoles havien donat avís internacional i el seu passaport va alertar la policia d'aquell país. Per la seva banda, Hame va ser arrestat a París el 15 d'agost del 2015 després de passar per Turquia, Polònia, la República Txeca i Holanda.

Notícies relacionades

Tots dos, El-Kaid i Hame, formaven part del cercle de gihadistes que, en diversos comandos, havia enviat a Europa el belga Abdelhamid Abaoud, el cervell dels atemptats de París, per cometre atacs terroristes a Europa. Fins ara, tal com ha deixat patent en un escrit la fiscalia de l'Audiència Nacional, es tenien indicis que El-Kaid volia atemptar a Espanya, però es desconeixia que el seu objectiu seria Barcelona.

Sense evidències de connexió

Reinares, no obstant, sosté que de moment no hi ha cap vinculació entre la cèl·lula que volia atemptar el 2015 i la que va cometre els atemptats del mes d'agost. De fet, a l'informe, en què radiografia els atacs de Barcelona i Cambrils, aquest expert assenyala que de moment “no hi ha cap evidència que la cèl·lula de Barcelona estava en contacte amb la unitat de ciberentrenament de l'Estat Islàmic a Síria, l'Iraq o qualsevol altre lloc”. Reinares afegeix que “la naturalesa exacta de la relació entre la cèl·lula de Ripoll i l'Estat Islàmic segueix sense estar clara”.