Els terroristes de Ripoll tenien 100 quilos d'explosiu TATP preparats per atemptar a Barcelona

Els gihadistes van fabricar TAPT per omplir uns 20 sacs de 5 quilos amb l'objectiu de carregar 3 furgonetes

Mai un comando gihadista a Europa havia aconseguit dotar-se de tanta quantitat d'aquest destructiu material

Els terroristes d’Alcanar tenien 100 quilos d’explosius per atemptar a Barcelona. / ANNA MAYOR-ACN / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de 100 quilos de la mare de Satan. Els terroristes de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 d’agost havien planificat un atac sense precedents a Europa i per fer-ho havien aconseguit fabricar pel seu compte aquesta gran quantitat de TATP (triperòxid de triacetona) a la casa que ocupaven a Alcanar, segons ha confessat Mohamed Houli Chemlal, el supervivent de l’explosió d’aquella vivenda, en una declaració que ja està en mans del jutge del Jutjat d’Instrucció 4 de l’Audiència Nacional Fernando Andreu. Altres fonts pròximes a les investigacions assenyalen que la quantitat que havien aconseguit produir encara era més gran.

Els dos terroristes que manipulaven els explosius eren l’imam Abdlebaki Es Satty i Youssef Aalla. El primer pas era barrejar els ingredients i refredar-los amb gel. Després, quan el preparat adoptava un estat sòlid, semblant a l’estructura del cristall, l’estenien a terra per deixar que s’assequés, gràcies al treball d’alguns ventiladors. La fase final es portava a terme a l’exterior del jardí del darrere del xalet, i es deixava reposar al sol perquè se solidifiqués del tot. Treballaven en unes condicions de màxim risc, tenint en compte la inestabilitat d’aquest producte. Per això tot va sortir malament. 

El terra de la primera planta estava completament ocupat per la substància en fase d’assecatge. Mentre ho manipulaven, va explotar. La deflagració va destrossar els cossos d’Es Satty i d’Aalla. Van trobar parts dels dos cossos però la identificació de l’imam només va ser possible gràcies a les anàlisis d’ADN. Mohamed Houli, l’únic supervivent, va salvar la seva vida perquè una paret, que li va caure a sobre, el va protegir. 

EL PLA A DEL COMANDO / La intenció era repartir els més de 100 quilograms en 20 sacs de 5 quilos que es dividirien en tres carregaments. Amb cada un, s’ompliria una furgoneta bomba que es distribuiria en enclavaments estratègics de la ciutat. La Sagrada Família era un dels monuments elegits, segons el testimoni del supervivent.

Però no tot el TAPT tenia com a destí les furgonetes. Els terroristes havien omplert cilindres metàl·lics amb explosius i metralla. Havien enganxat claus a aquests tubs farcits d’explosius perquè aquests, a l’explotar, es convertissin en bales que elevessin la mortaldat que pretenien causar al seu voltant. 

Els investigadors han trobat almenys restes de tres armilles explosives que possiblement s’haurien armat amb aquests cilindres. Tampoc descarten que haguessin acabat utilitzant aquests tubs com a bombes de mà per ser llançades a la multitud.

 La investigació policial, no obstant, segueix sense tenir clar per a què haurien servit les més de 100 bombones de butà que es van localitzar al xalet d’Alcanar. Una possibilitat és que, erròniament, els terroristes creguessin que podien convertir-se en un amplificador de la bomba de TATP. 

FABRICACIÓ INTENSIVA / Es tracta de la quantitat més gran d’aquest explosiu de la qual ha disposat un comando terrorista a Europa. Prova d’això és que les maletes bomba utilitzades en els atemptats de Brussel·les pesaven entre 15 i 30 quilos, i els cinturons explosius que portaven els autors dels atemptats de París comptaven cada un amb 450 grams de TATP. En els atemptats de Londres del 2005, cada motxilla bomba portava 4,5 quilos d’aquest explosiu.

Els gihadistes, seguint les ordres de l’imam Abdelbaki Es Satty i d’un dels membres de la cèl·lula, amb coneixements de química, feia setmanes que elaboraven de forma intensiva el TATP. És un compost que es pot fer amb ingredients fàcils d’aconseguir: acetona, aigua oxigenada i àcid sulfúric. L’acetona l’havien comprat en drogueries de Vinaròs (País Valencià). És l’explosiu més usat per l’Estat Islàmic. 

La potència del TATP va quedar patent en les dues explosions que es van produir a la vivenda. Amb la primera n’hi va haver prou per volatilitzar la finca. La segona va ferir sis agents dels Mossos, dos bombers i l’operari d’una retroexcavadora.

Notícies relacionades

UN PLA B IMPROVISAT / Només hi havia un pla: fer esclatar les furgonetes bomba i atacar amb granades i armilles monuments i llocs molt concorreguts. L’atropellament de civils no havia sigut considerat ni preparat a consciència. La hipòtesi amb què treballen és que, el 16 d’agost, quan esclata la casa d’Alcanar, la cèl·lula ja tenia a punt l’explosiu.

El dia 17, hores després de l’explosió a Alcanar, dues furgonetes conduïdes per Younes Abouyaaqoub  i Mohamed Hichami baixaven per l’AP-7 en direcció a Alcanar, possiblement per carregar els vehicles amb explosiu. Els investigadors sospiten que tots dos encara desconeixien que la casa d’Alcanar havia esclatat. La notícia els va arribar quan eren a mig camí i va ser aleshores quan Yunes va prendre ell sol la decisió de sortir de l’autopista i posar rumb cap a Barcelona per portar a terme l’atropellament massiu de la Rambla.