RECURS D'INCONSTITUCIONALITAT

El Parlament recorre el 155 davant el Tribunal Constitucional

La Cambra demana declarar inconstitucional el cessament del Govern, així com la convocatòria de les eleccions del 21-D

parlament

parlament / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament ha presentat aquest dimarts davant el Tribunal Constitucional (TC) el recurs contra l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que va aprovar fa uns dies la Diputació Permanent de la Cambra amb els vots a favor de JxSí i CSQP, l'abstenció de la CUP i el vot en contra de C's, el PSC i el PP.

JxSí va demanar al novembre un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el 155 i l'òrgan consultiu de la Generalitat va concloure que es podia recórrer perquè, entre altres raons, el cessament del Govern no era una "mesura necessària o indispensable".

Al recurs presentat davant el TC, el Parlament sol·licita que es declari inconstitucional l'acord del ple del Senat que va aprovar l'aplicació del 155, així com "totes les disposicions que s'han dictat (...) en desenvolupament o com a complement o addició de les mesures" sol·licitades a l'empara del citat article. En concret, es refereix al cessament del president Carles Puigdemont, del vicepresident i de la resta de consellers, a la dissolució del Parlament i la convocatòria de les eleccions del 21-D, la destitució d'altres alts càrrecs i la delegació de competències de la Generalitat en diferents ministeris del Govern central.

La Cambra al·lega al seu escrit que "amb l'aplicació de l'article 155 no hi ha la possibilitat de suspendre o alterar el règim d'autogovern de la Generalitat", i per tant, afegeix, aquest article "només permetria adoptar, si escau, les mesures necessàries per obligar al compliment forçós d'aquestes obligacions o per a la protecció de l'interès general".

Gradual, proporcional i transitori

Notícies relacionades

Basant-se en la doctrina aplicada en altres països, com Alemanya o el Regne Unit, el Parlament considera que les mesures que s'adoptin, "a més de ser respectuoses i compatibles amb l'autonomia política", han de ser graduals, proporcionals i transitòries en el temps i amb efectes reversibles. Així mateix, recalca que l'aplicació del 155 no pot legitimar "actuacions que la mateixa Constitució prohibeix", com la limitació de drets fonamentals, entre els quals cita el de "representació política".

De la mateixa manera, el recurs considera que el cessament del Govern trenca el principi d'autonomia i el model parlamentari de govern que garanteixen la Constitució i l'Estatut.