PROCÉS JUDICIAL

El fiscal demana imputar Trapero i Jové en la causa per rebel·lió al Suprem

El ministeri insta el magistrat a reclamar al jutjat 13 de Barcelona les intervencions telefòniques i el material informàtic intervingut

També considera "inexcusable" tornar a interrogar el Govern al Suprem, perquè la seva compareixença només va ser per sortir de la presó

40561601 59

40561601 59 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia del Tribunal Suprem va sol·licitar ahir al jutge Pablo Llarena noves diligències en el procediment que instrueix per rebel·lió, sedició i malversació. Entre elles, prendre declaració com a investigats a l’alt tribunal a l’excap dels Mossos Josep Lluís Trapero, i al que era número dos d’Economia, Josep Maria Jové. De moment, l’exresponsable policial està imputat a l’Audiència Nacional per sedició i Jové ho està al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona.

El ministeri públic també vol tornar a prendre declaració al deposat Govern, els membres del qual ja ho van fer al Tribunal Suprem, però únicament amb la intenció que els fos modificada la seva situació, cosa que van aconseguir tots, menys l’exconseller d’Interior Joaquim Forn i l’exvicepresident Oriol Junqueras. Tampoc ho van aconseguir els líders de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Aquests dos i Forn ja estan citats per comparèixer davant el jutge l’11 de gener, mentre que Junqueras anirà al Suprem el dia 4 a la vista en què es revisarà el seu empresonament.

La Fiscalia entén que el fet que Trapero sigui investigat a l’alt tribunal, i no a l’Audiència, és «absolutament inexcusable quan s’ha acreditat la prestació d’una aportació material molt significativa als fets investigats i la seva presumpta participació en el nucli central» de la rebel·lió que s’investiga. Una argumentació similar s’utilitza per a Jové. Si el jutge Llarena accedeix a la petició fiscal, el nombre d’imputats en la causa es tornarà a ampliar, com va passar aquest divendres amb l’expresident Artur Mas, la dirigent d’ERC Marta Rovira, les de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras.

Notícies relacionades

NUCLI DE LA INVESTIGACIÓ / En el seu escrit, els fiscals també insten el jutge a reclamar a la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Cata-lunya Mercedes Armas les actuacions amb què compti sobre la celebració del «referèndum il·legal convocat pel Govern», l’activitat preparatòria per a la seva realització i la consecució de la declaració d’independència unilateral, així com la utilització de fons públics per fer-lo, «nucli central de la investigació» que se segueix a l’alt tribunal, assenyala.

També demana al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona el que tingui relacionat amb la investigació de la rebel·lió, com intervencions telefòniques i el material informàtic que va intervenir en els registres que es van fer el 20 de setembre en l’operació Anubis. Als Mossos d’Esquadra els demana un informe sobre les tasques de vigilància que van realitzar als llocs on es va votar l’1-O, com es van repartir terminals telefònics i els motius pels quals no es van fer servir «els canals habitualment utilitzats».