PROCÉS JUDICIAL

La fiscalia estudia si Trapero ha de ser investigat pel Suprem

Forn és a la presó com a responsable dels 17.000 mossos que no van actuar per impedir "fets violents"

L'exmàxim responsable policial del cos està imputat de moment a l'Audiència Nacional

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Pràcticament la instrucció de la causa per rebel·lió que té entre mans el Tribunal Suprem no ha fet més que començar. I encara que no es preveu que es prolongui més enllà de març, encara queda molt per fer, com concretar els investigats dels quals al final es fa càrrec l'alt tribunal. La fiscalia estudia si el que era màxim responsable policial dels Mossos d'Esquadra mentre es desenvolupava el pla que va conduir a la declaració unilateral d'independència, Josep Lluís Trapero, ha de ser investigat junt amb els membres del comitè estratègic que, segons ha afirmat el mateix tribunal, "va fer una funció definitòria de com i quan portar cadascuna de les actuacions del procés i, conseqüentment, de la violència i els tumults" que es van produir per aconseguir-lo.

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va assumir la causa que s'investigava a l'Audiència Nacional contra el Govern cessat, a l'entendre que versava sobre els mateixos fets que ell mateix instruïa en relació amb l'actuació de la taula del Parlament, però va deixar a l'Audiència Trapero i la intendent Teresa Laplana, acusats únicament per sedició.

Fonts jurídiques, no obstant, veuen difícilment justificable que el màxim responsables policial no sigui investigat pel Suprem quan l'exconseller d'Interior Joaquim Forn està enpresonat Joaquim Forn  (amb l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els líders de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural) per controlar els 17.000 efectius que "no van desplegar cap activitat que pogués posar terme" als "fets violents" ocorreguts el 20 i 21 de setembre a Barcelona. Per això, la fiscalia es planteja que l'alt tribunal també assumeixi la causa respecte a ell. 

Notícies relacionades

La decisió final correspondrà a Llarena que junt amb els quatre fiscals de Sala encarregats del cas revisen també ampliar la imputació per rebel·lió a altres persones, com la dirigent d'ERC Marta Rovira, amb un paper destacat en el procés, segons l'agenda intervinguda al número dos de Junqueras, Josep Maria Jové, al domicili del qual es va trobar a més el full de ruta independentista denominat Enfocats, en qu+e el magistrat basa gran part de l'argumentació de les seves resolucions.

Amb les últimes diligències ordenades pel magistrat la investigació s'ampliava ja en la pràctica als partits polítics CDC i ERC i les associacions ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) per determinar si van desenvolupar una estratègia comuna per aconseguir la independència de Catalunya.

Ampliar a l'1-O

La Fiscalia de l'Audiència Nacional té pendent des de fa un parell de mesos ampliar la denúncia que va interposar contra l'excap dels Mossos<strong> Josep Lluís Trapero</strong> amb l'actuació del cos fins a l'1 d'octubre. De moment la causa que investiga la jutge Carmen Lamela es limita a les protestes del 20 i 21 de setembre a Barcelona durant els registres ordenats pel Jutjat d'Instrucció 13 de la ciutat. Segons fonts jurídiques, les següents actuacions de la magistrada es produiran una vegada el ministeri públic hagi fet aquest pas i quedi delimitat l'abast de la instrucció.