La majoria independentista posa sordina al doble cop d'ERC

Esquerra perd el duel amb Ciutadans i el derbi amb Junts per Catalunya

Rovira exigeix a Rajoy que retiri el 155 i accepti una "negociació política, sense presos"

zentauroepp41390560 nit electoral erc bertran171221235550

zentauroepp41390560 nit electoral erc bertran171221235550

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Cop per partida doble a un partit trist per l'absència del líder. Cop endolcit, si es vol per una expectativa de Govern gairebé paritari amb la llista de Carles Puigdemont i una investidura més fàcil (només es necessita l'abstenció de la CUP). Endolcit, així mateix, pel seu rècord d'escons i vots en l'era moderna i per haver-se quedat a dècimes dels postconvergents. Però no deixa de ser sacarina. ERC ha perdut el seu duel amb Ciutadans i, també, amb el PDECat/Junts per Catalunya. Poca sacarina per a tanta derrota. Poca victòria comunitària per forçar el retorn d'Oriol Junqueras i Quim Forn, i els ‘jordis’.

Queda també l'honra. El dir que a penes 9.000 vots el van separar dels postconvergents. Fins i tot que la seva tesi, la de les llistes separades, era encertada. Amb més participació, més vot constitucionalista, la suma de JxCat i ERC supera en quatre escons la de Junts pel Sí el 2015. L'anar cadascú pel seu compte ha tapat la fuga de vots cap a la CUP cosa que permet, a més, que la investidura del candidat de la llista de Puigdemont (¿qui?) ho tingui, paradoxalment, més fàcil.

Però no era això el que els republicans anhelaven. Sabien que tenien una oportunitat històrica per fer renéixer bellíssims llorers i per col·locar un republicà en la presidència del Govern. I això explica per què l'expectació va anar mudant en gravetat en la nit electoral republicana a l'Estació del Nord. I s'anés tornant a l'estat de tristesa amb què els republicans van començar la campanya, per tenir el seu líder, Oriol Junqueras al Centre Penitenciari Madrid VII.

Doble decepció

Esquerra era conscient que tenia difícil el triomf en nombre de vots, però confiaven a mantenir la primacia sobre Ciutadans. En els últims dies havia desaparegut, davant els sondejos, la preocupació perquè la llista de Puigdemont els avantatgés. La decepció va ser, per tant, doble.

"Senyor Mariano Rajoy, ¿seurà d'una vegada a negociar?

“Sabem que és difícil de pair, però malgrat tot són uns bons resultats per a l'independentisme”, va assenyalar, amb veu greu, això sí, un càrrec del partit. “S'ha demostrat que per separat amb Junts per Catalunya s'ha sumat més. ERC  ha especialitzat el vot metropolità amb porositat cap al PSC. I Junts per Catalunya ho ha fet amb l'independentisme de ‘pota negra’ i allunyat de Barcelona”, ha sentenciat.

Marta Rovira va fer el cor fort i va sortir al faristol de l'antiga estació de tren. Va ser l'última de tots els candidats ‘reals’ a fer-ho. Òbviament va agafar el toro per les banyes més favorables: “L'independentisme ha vençut el 155. Mariano Rajoy ha perdut el plebiscit que va plantejar sobre l'article 155” ha clamat amb to, fins i tot, eufòric. “Malgrat totes les ofensives, la judicial, la policial, la política…hi ha una suma clarament republicana que ha tornat a guanyar les eleccions i a renovar el mandat democràtic” ha sentenciat.

Després de recordar que en aquests comicis hi ha hagut “una participació rècord” cosa que havia provocat mil i  un  auguris negatiu per a l'independentisme, Rovira ha preguntat al president del Govern: “Senyor Mariano Rajoy, ¿seurà d'una vegada a negociar? Ha d'acceptar els resultats com a demòcrata”. La republicana ha fixat, fins i tot, les bases d'aquest diàleg: “Volem una negociació política i democràtica. Retiri l'article 155, alliberi els presos polítics i permeti el retorn dels consellers que són a l'exili”.

Explícita admissió

La secretària general d'ERC ha admès que era “obvi” que el seu partit desitjava guanyar els comicis, però que davant  els resultats, és a dir de la majoria secessionista, va afirmar que la seva força “treballarà incansablement per la justícia social i la igualtat”. En aquesta línia, d'acceptació del triomf postconvergent en el derbi intern, Rovira ha felicitat Junts per Catalunya pel 'primato' parcial i la CUP per garantir, amb els seus escons, la pervivència de la superioritat numèrica en escons.

Notícies relacionades

També ha donat la mà als comuns, desatenent les advertències de Xavier Domènech que s'enquadraria en l'oposició al futur Govern independentista, i ha assegurat que estava convençuda que “trobarien espais” on col·laborar, en referència a la construcció social de la república que Rovira ha anat predicant en aquestes setmanes de campanya.

Evidentment, el moment més emotiu de la compareixença ha sigut la seva referència als empresonats, i entre ells, lògicament, el líder del partit que se suposa que seguia la nit electoral des de la seva cel·la a Estremera, en companyia de Quim Forn. “Acabarem amb les conseqüències nefastes i treballarem incansablement per alliberar-los”.