TANCAMENT DE CAMPANYA

JxCat demana a la desesperada el vot útil i avisa: "No hi ha pla b"

Puigdemont reclama el suport d'independentistes i tots els catalanistes

En un manifest, llança un altre dard a ERC avalant només el president cessat

zentauroepp41369815 el cap de llista de junts per catalunya  carles puigdemont  171219142153

zentauroepp41369815 el cap de llista de junts per catalunya carles puigdemont 171219142153 / Laura Pous

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Gairebé a la desesperada, implorant concentrar en Carles Puigdemont el vot d’ERC, de la CUP i del catalanisme en el seu conjunt. Així acaba Junts per Catalunya la seva campanya, exactament en el mateix to que la va començar, amb un protagonisme absolut per a Puigdemont i un únic missatge: només ell pot ser el pròxim president per així derrotar el 155 i tornar a Catalunya. «No hi ha pla b», insisteixen, en una referència negativa a l’oferta d’ERC, que passa per fer Oriol Junqueras cap del Govern.

En una última intervenció en l’autodenominat «megamíting» (un acte central a Barcelona i algunes desenes més en diferents punts de Catalunya, així com un seguiment d’unes 2.200 persones entre Youtube i Facebook live), Puigdemont va plantejar ahir una disjuntiva gairebé dramàtica: o torna ell com a president o es produirà «una derrota per dècades i un precedent històric molt greu».

Vot útil en la seva màxima expressió

Més que mai Puigdemont va demanar concentrar tot el vot independentista, catalanista i demòcrata en Junts per Catalunya, que va definir com l’hereva de Junts pel Sí: «Ara hem d’apel·lar a un vot útil de país perquè el que ens hi juguem és el país». Sense mencionar en cap moment ERC, va rebutjar la candidatura de Junqueras i de qualsevol altre que no sigui ell mateix: «No està en joc qui guanya les eleccions, sinó si guanya el país o guanya Rajoy, si torna el 130è president, es digui com es digui, o guanya el president del 155».

I va insistir, en referència a les opcions d’Esquerra: «Si guanya el president del 155, es digui com es digui, haurem regalat la nostra sobirania a Mariano Rajoy i a tot el que representa. No ens deixem confondre». En la seva petició reiterada del vot, va prometre restituir tot l’Executiu deposat. «Si guanyo les eleccions i soc investit president entraré al Palau [de la Generalitat] acompanyat de tot el Govern legítim», que el 155 ha cessat, va dir.

Els "il·lusos" liquidadors

El missatge era inequívoc i reiterat: «La presència de Catalunya no es decapita [referència al que havia dit la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría] ni es recanvia a conveniència perquè és una institució molt més seriosa i antiga que els seus il·lusos liquidadors». A l’hora de concentrar el vot, Puigdemont també va usar fins i tot el referèndum de l’1-O en benefici dels seus interessos: «Vam protegir les urnes amb dignitat; protegim ara la presidència, el Govern i la sobirania com a nació».

Prèviament, en una entrevista matutina a Catalunya Ràdio, Puigdemont ja havia llançat la idea de la disjuntiva, en clau crítica implícita respecte a Junqueras: «Jo no em deixaré cessar pel senyor Mariano Rajoy. Si a [José] Montilla li hagués passat el mateix que a mi, si estigués cessat, jo no permetria aprofitar les circumstàncies perquè un altre fos president».

Notícies relacionades

Al migdia, a la plaça del Rei de Barcelona, la candidatura va desplegar un manifest amb noves crítiques, no explícites, als republicans, per plantejar un candidat diferent de Puigdemont. El text apel·lava insistentment a JxCat com l’única garantia del retorn del president cessat i de tot el Govern: «El retorn de la democràcia passa pel retorn de tot el Govern legítim; només Junts per Catalunya defensa el retorn del president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i tots els consellers i conselleres».

Diàleg amb l'expresident

El manifest convida l’Estat al diàleg, però novament exigint que només sigui Puigdemont qui protagonitzi aquesta negociació: «Exigim un diàleg entre iguals, entre Espanya i Catalunya, entre dos subjectes polítics, entre Rajoy i Puigdemont; si canvia el president, el diàleg no és possible perquè guanya Rajoy; si no defensem el nostre president, ¿com construirem i defensarem la nostra república?»