LA CAMPANYA SOCIALISTA

La segona via d'Espadaler

El candidat d'Units per Avançar ha tingut ruta pròpia en la campanya del PSC

Busca les 100.000 persones que el van votar el 27-S, quan era cap de llista d'Unió

iceta-espadaler

iceta-espadaler / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi havia molt interès per veure com seria la campanya del PSC amb els hereus d’Unió. Però des del primer moment es va deixar clar que Ramon Espadaler seguiria la segona via, al marge de la caravana de Miquel Iceta, per pescar vots en caladors històricament poc prolífics per als socialistes.

L’objectiu era fer territori amb una ruta alternativa que, encara que pogués coincidir puntualment, a penes s’encreuaria amb la del cap de llista. «Quin sentit tenia estar fent la mateixa ruta –reflexionen des d’Units per Avançar–. Era millor fer campanya en altres poblacions, reunir-nos amb aquells que el 27-S del 2015 van votar Unió, amb convergents desencantats pel seguidisme de la CUP,  també amb votants socialistes i amb empresaris. L’objectiu era arribar a un públic ampli com el que representa l’aliança».

Espadaler ha buscat suport en petits municipis com l’Hospitalet de l’Infant, Camprodon i Mont-roig del Camp. Significativa va ser, també, la visita de dissabte a mercats del districte de Sarrià-Sant Gervasi, tradicional feu convergent on, el 27-S del 2015, el PSC va quedar per darrere d’Unió i va passar a ser la sisena força. Caldrà  veure què passa ara després de la formació d’aquest particular Junts pel Seny.

Encara que hagi assistit a diversos actes d’Iceta, només ha intervingut en campanya en cinc: el d’inici de campanya a l’Hospitalet, una conferència al Nueva Economía Fórum a Barcelona, una xerrada sobre guarderies a Castelldefels, un dinar a Vic i un míting a Vilanova i la Geltrú. La resta, carretera i manta per Catalunya rere la pista de les 100.000 persones que el van votar el 27-S, quan era el cap de llista d’Unió. I, també, rere els convergents del peix al cove, els que s’han anat allunyant del seu vot tradicional en aquests últims dos anys i, especialment, en els últims dos mesos.

Mentre el candidat d’Units per Avançar era ahir a Girona, Iceta va fer un acte sobre Europa, en el qual el van acompanyar l’eurodiputat Javi López i Josep Borrell. L’expresident del Parlament Europeu, que igual que Espadaler també ha tingut agenda pròpia en aquesta campanya, va tornar a exhibir el discurs més dur antiindependentista per seduir l’electorat fronterer amb Ciutadans. Borrell va retreure a Carles Puigdemont les seves crítiques a la UE i va denunciar que l’argumentari independentista demostra un «nivell de comprensió intel·lectual molt baix del problema».

Receptar Icetaton

Notícies relacionades

L'exministre va descriure l’«es-tupor gegantí» que a Europa va generar la proposta del president cessat d’un referèndum per sortir de la UE. «Puigdemont està despistat, és com algú a qui el nòvio o la nòvia l’ha deixat i s’adona que no era tan guapo com es pensava. Pensava que el rebrien amb mans obertes a Brussel·les, però només l’han rebut els partits més d’extrema dreta, els aliats dels ocupants alemanys».

El PSC ha tret la bandera europeista enfront de les crítiques independentistes a la UE. «Volem passar de ser un problema per a Europa a ser la solució», va explicar l’eurodiputat López. Iceta, que es defineix com europeista «recalcitrant i impenitent», va assenyalar que la seva prioritat de govern serà la «reconciliació amb les institucions europees» i treballar de la mà amb la política exterior espanyola. «No pensem barallar-nos, volem col·laborar», va apuntar abans de repartir a la seu del PSC de Barcelona unes pastilles personalitzades per "ajudar a recuperar l'economia i l'estat d'ànim dels catalans"."Per a la solució, Icetaton".