CAMÍ DE LES URNES

Eleccions catalanes: Presos de partit

JxCat eludeix Junqueras en el seu acte central, centrat en els empresonats

zentauroepp41327288 people applaud as an image of  junts per catalonia    juntsx171215230213

zentauroepp41327288 people applaud as an image of junts per catalonia juntsx171215230213 / JAVIER SORIANO

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Mencions a Oriol Junqueras en l’acte central de campanya de Junts per Catalunya: una. Mencions a Jordi Sànchez i a Joaquim Forn: unes quantes desenes. Fins que va parlar Josep Rull, company a Estremera del líder d’ERC, semblava que la candidatura de l’expresident Carles Puigdemont és l’única que inclou sobiranistes empresonats o expatriats. Ja ho va escriure George Orwell: «Tots els animals són iguals, però alguns són més iguals que altres». Doncs, en campanya, passa igual amb els presos.

    

Quan s’acosten les eleccions, les lleialtats passades es difuminen. Aquí ja no hi ha exsocis, hi ha adversaris. I no és que els oradors en el míting d’ahir al pavelló de la Vall d’Hebron ataquessin el candidat d’ERC, perquè aquest honor el van reservar a Miquel Iceta, Inés Arrimadas i, sobretot, a Mariano Rajoy. Van fer una cosa molt pitjor, políticament parlant: el van ignorar.

    

La marca que, més o menys, representa el PDECat en les eleccions del 21-D té clar quins són els seus presos i els seus exiliats. Durant la campanya han confiat gairebé exclusivament en el carisma de Puigdemont per remuntar en les enquestes, i l’acte d’ahir va tornar a convertir-se en un conclave d’adoració del líder. Hi havia cartells electorals amb la cara de l’heroi deposat per tot arreu, i en diverses ocasions els fidels van entonar el crit de guerra d’aquests dies: «¡Puigdemont, el nostre president!».

    

Però hi havia un altre plat fort, i els assistents ho sabien. Sobretot perquè els ho havien dit al partit, el PDECat, que està poc present en la llista de Junts per Catalunya però és qui s’ocupa d’omplir els mítings amb militants, segons diuen ells mateixos. La verdadera novetat de la nit era la intervenció de Jordi Sànchez, que va liderar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que ara és el número dos de Puigdemont per Barcelona per al 21-D.

Diversos vídeos

El cop d’efecte es va preparar amb cura. Fins que va aparèixer el missatge de veu gravat, la incògnita sobre el format en què Sànchez, pres a Soto del Real, es faria present al pavelló de la Vall d’Hebron es va mantenir amb diversos vídeos. Un d’ells estava dedicat als presos independentistes i als exconsellers que es mantenen a Brussel·les: van sortir imatges de l’exdirigent de l’ANC i de Joaquim Forn (número set de la llista de JxCat), i també dels fugits Lluís Puig, Clara Ponsatí i Puigdemont. Però ni rastre de Junqueras, ni tampoc de Jordi Cuixart, l’expresident d’Òmnium a la presó amb Sànchez.

    

Pilarín Bayés, la dibuixant que ha protagonitzat alguns dels moments més singulars de la campanya de JxCat, va tenir el mateix oblit. Abans que comencés el míting ja portava una estona pintant en una tauleta a tocar de l’escenari. Quan va pujar, va ensenyar la seva obra i va dir: «Són els que ens falten, els que no tenim aquí». Sí, però en el croquis només n’apareixien cinc, els que van a la llista de Puigdemont.

Notícies relacionades

    

Els moments àlgids de l’acte, a més de la ja clàssica videoconferència de Puigdemont, van arribar quan van parlar Josep Rull (l’únic que es va recordar de Junqueras) i Jordi Turull, que van sortir de la presó la setmana passada.