CAMÍ DE LES URNES

La cautela s'instal·la en els partits davant les enquestes

ERC confia en la tendència a l'alça i Puigdemont reclama "no abaixar la guàrdia"

C's demana prudència, el PSC detecta signes positius i Domènech es veu com a decisiu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mitja dotzena d'enquestes, entre les quals hi ha la del GESOP per a EL PERIÓDICO, van amenitzar ahir  l’esmorzar dels candidats a les eleccions catalanes del 21-D. Era l’últim dia legal per difondre sondejos i els resultats han sigut tan dispars com igualats, i és per això que els partits van extremar la cautela. Els de dijous que ve seran uns dels comicis autonòmics més disputats de la història i ningú s’atreveix a traspuar més optimisme del que és aconsellable.

   

Els últims i els primers

 ERC, que arriba a la recta final de la campanya com a favorita per a la victòria, va evitar valorar l’última enquesta del GESOP, encara que els estrategs republicans coincideixen a detectar una gradual tendència a l’alça a mesura que passen els dies. S’ha de recordar que Esquerra capitanejava còmodament els sondejos fa un any, però va patir un fort desgast com a conseqüència de l’empresonament del seu candidat, Oriol Junqueras. Ara ha agafat aire i s’ha distanciat dels seus adversaris.

Amb Marta Rovira com a presidenciable in pectore, a ERC l’assetgen tant C’s com Junts per Catalunya, la marca que dirigeix des de Bèlgica l’expresident Carles Puigdemont. I des d’allà va mirar d’insuflar moral a la tropa postconvergent, a la qual ha advertit que no s’ha d’«abaixar la guàrdia» els últims cinc dies. «Vam ser els últims a posar-nos-hi i cada setmana anem pujant tres o quatre punts», va afirmar el candidat de JxCat, els estrategs del qual confien que el simbolisme i «la potència» del missatge de Puigdemont decantaran a favor seu la majoria d’exvotants de JxSí.

Molts sondejos, sobretot de mitjans estatals, atorguen el triomf el 21-D a Ciutadans, i en algun cas situen els constitucionalistes a prop de la majoria absoluta. No obstant, Inés Arrimadas va afirmar que rep les enquestes «amb molta prudència» alhora que va subratllar que queda clar que el seu és «l’únic partit que pot guanyar els independentistes». Per això va demanar concentrar el vot en la seva candidatura i va ressaltar el simbolisme que tindria que el 21-D s’imposés un partit netament constitucionalista.

SOS D’ALBIOL

Notícies relacionades

El PSC s’aferra a la dada que és la força que més creix en les enquestes. «Amb el 25% d’indecisos, hi ha camí per recórrer. Podem fer president Iceta», sosté el secretari d’organització del partit, Salvador Illa. La clau per aconseguir-ho la podria tenir Xavier Domènech, l’entorn del qual subratlla que com més vot obtingui Catalunya en Comú Podem, més factible pot ser un Govern «transversal» que trenqui amb els «blocs» actuals.

Per la seva part, el candidat del PPC, Xavier García Albiol, veu amb temor la possibilitat de ser el fanalet vermell i ha llançat aquest SOS: «No podem permetre que el partit que governa Espanya, que ha aplicat el 155 i que ha tornat la normalitat, aparegui en les enquestes al darrere de la CUP. És inadmissible, és una situació d’autèntic descrèdit que dona autoritat moral als independentistes, que ens han portat a aquesta situació. No els podem donar el gust de veure aquesta imatge».