CAMÍ DE LES URNES

Puigdemont demana concentrar el vot independentista a JxCat

El president del Govern cessat i tota la seva candidatura apel·len ja al vot útil

Sànchez, des de la presó: "Arrimadas, Iceta i Albiol són els tontos útils de Rajoy"

zentauroepp41327478 barcelona 15 12 2017  pol tica   elecciones auton micas 21d 171215224941

zentauroepp41327478 barcelona 15 12 2017 pol tica elecciones auton micas 21d 171215224941 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

No, definitivament, si algú vol sentir parlar de propostes programàtiques sobre l’atur, la desigualtat, la corrupció o la vivenda, la seva opció no és anar a Junts per Catalunya. La llista que encapçala el president cessat, Carles Puigdemont, va celebrar ahir el seu míting central davant més de 3.000 persones al pavelló de la Vall d’Hebron de Barcelona amb un únic missatge repetit una vegada i una altra per part de tots els oradors: l’única manera d’aconseguir el retorn de Puigdemont a la presidència és votar-lo.

    

I a mesura que s’acosta el 21-D i les enquestes, com la del GESOP per a EL PERIÓDICO, semblen deixar JxCat estancada per sota d’ERC, la candidatura apadrinada pel PDECat s’esforça per presentar-se a si mateixa com l’única que garanteix el retorn del Govern cessat per Mariano Rajoy en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. És una manera de dir, sense dir-ho, que Esquerra no ho garanteix.

    

El protagonisme central del míting va ser ahir per a Puigdemont i la seva ja tradicional al·locució per videoconferència des de Brussel·les. Una intervenció en la qual, com la resta de candidats, va posar èmfasi en la necessitat de concentrar el vot independentista (i el no independentista que vol una «Catalunya millor») a JxCat. «Votar en clau de partit és legítim, però ens desvia del que està en joc en aquestes eleccions», va apuntar. És exactament el mateix que van assenyalar altres oradors: es tracta de votar pensant que està en joc Catalunya i no per una determinada ideologia o partit. I aquí és on s’ha de deduir, sempre segons JxCat, que la candidatura que representa a Catalunya és la que encapçala Puigdemont.

    

Posats a passar el platet per mirar d’acumular vots (segons la cap de campanya, Elsa Artadi, JxCat està pujant i s’està produint ara mateix un triple empat amb ERC i Ciutadans), Puigdemont va demanar el de tots els que van apostar pel sí en el referèndum de l’1-O i van defensar aquesta convocatòria electoral al carrer. «Als que vau defensar les urnes i les vau omplir de vots i dignitat, ara us toca fer possible defensar-nos i omplir de vots les del 21-D, que és la manera més directa de fer la república de les persones», va proclamar.

    

Puigdemont va interpretar també un dels sil·logismes que protagonitzen la campanya de la seva llista: «La victòria de JxCat és la que garanteix que els presos surtin, que els que estem fora puguem tornar, i un futur per al conjunt dels nostres conciutadans». Una associació d’idees que els estrategs de JxCat mai acaben de detallar com es produirà pel que fa a l’actuació dels jutges.

Notícies relacionades

    

Un dels plats forts de l’acte va ser la primera intervenció del número dos per Barcelona, exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, pres a la presó madrilenya de Soto del Real. En un missatge gravat en àudio, va qualificar als candidats del PP, el PSC i Ciutadans de «tontos útils» del president Mariano Rajoy. «Qui ha de treure les seves brutes mans del nostre Govern és Mariano Rajoy», va etzibar. Tot plegat embolcallat en un to d’emotivitat perquè, segons el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, «això no va de partits ni de sigles, va de Catalunya».