CAMÍ DE LES URNES

Puigdemont promet que tornarà a Palau si guanya

"Els vots pesen més que les manilles", sosté el candidat de Junts per Catalunya des de Brussel·les

 Puigdemont diu que val la pena ser investit, encara que sigui detingut. / ACN VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

Carles Puigdemont no es vol plantejar un altre escenari que no sigui el de tornar a Catalunya després de les eleccions com a president "restituït". Davant tots els inconvenients pràctics que planteja aquesta hipòtesi -sobretot, la que podria ser detingut així que creués la frontera-, l'excap de l'Executiu català ha promès que entrarà "a Palau" si guanya el 21-D.

En una roda de premsa oferta per videoconferència des de Brussel·les, organitzada per l'ACN, Puigdemont no ha volgut contestar cap de les incògnites que planteja aquest eventual retorn. Segons ell, el problema és de l'Estat, i si Junts per Catalunya obté la victòria ell hauria de poder tornar sense contratemps legals.

"Si el Govern respecta el resultat, tornarem. Si la voluntat del poble de Catalunya és que sigui investit president, he d'estar a Palau", ha assegurat. "Si estem en una democràcia, pesen més els vots que les manilles. ¿O només poden guanyar les eleccions els candidats que agraden a la Moncloa?", ha afegit.

Junts per Catalunya ha publicat un tuit amb una declaració de Puigdemont en què afirma que "arriscar-se a ser detingut per les idees que et poden portar a la presidència és un risc que potser val la pena córrer".

Puigdemont fa dies que repeteix que el Govern haurà "d'acceptar el resultat" de les eleccions. Avui ha sigut una mica més precís al respecte: per ell, això significaria deixar en suspens tant la investigació que pesa sobre ell com alliberar els membres de l'anterior Govern que encara són a la presó.

"La investidura no es pot fer ni a Brussel·les ni a la presó, només al Parlament. Un ha d'estar en llibertat per poder exercir el càrrec. I això pesa més que les manilles. Si els catalans volen aquest Govern s'ha de fer possible i és incompatible amb l'exili i amb la presó", ha afirmat.

La resposta de Rajoy

El cap del Govern central, Mariano Rajoy, li ha respost amb menyspreu des de París, després de participar en la cimera del clima: "Mentre sigui president del Govern es respectarà la llei i el principi de separació de poders, perquè actuo com un demòcrata, que és la meva obligació". "Seria espantós que [Puigdemont] li demanés al president del Govern que no compleixi la llei", ha sentenciat, informa Eva Cantón.

Notícies relacionades

D'altra banda, el president cessat no ha volgut aclarir si té previst tornar a Catalunya abans de les eleccions o si es planteja celebrar algun acte electoral a prop de la frontera, a Perpinyà per exemple.

Junts per Catalunya ha centrat la seva campanya -i li està anant bé, si tenim en compte les enquestes- a reivindicar Puigdemont com a president de la Generalitat legítim. Ell mateix ha tornat a dir aquest matí que el 21-D constitueix en realitat un plebiscit entre "els del 155", en referència a CiutadansPSC i PP, i els independentistes. "Si el 155 surt derrotat de les urnes, ¿amb quina base democràtica es pot mantenir en vigor? S'haurien de restituir les coses, deixar-les com estaven, i potser jo hauria d'estar de president en funcions", ha assegurat.