Detinguts quatre presumptes membres de l'Estat Islàmic

Hi ha dos arrestats a Figueres, un a Parla i un altre a Tànger que piratejaven perfils aliens a Facebook per publicar propaganda

Operació realitzada a Figueres, on s’han detingut dues persones. / POLICIA NACIONAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Cos Nacional de Policia i la Direcció General de Seguretat del Marroc han detingut, en una operació conjunta i simultània contra el terrorisme gihadista, quatre persones per la seva presumpta pertinença a Estat Islàmic.

Segons ha informat el Ministeri del Interior, dos dels arrestos s'han produït a Figueres (Alt Empordà), un a Parla (Madrid) i un altre a Tànger (Marroc). A més, s'han practicat diversos registres domiciliaris.

Els investigadors sostenen que els arrestats eren objectius clau de la lluita antiterrorista per difondre material antigihadista de caràcter radical a internet i incitar de manera directa a la comissió d'atemptats a Espanya.

Els detinguts a Figueres piratejaven perfils d'altres persones a Facebook per publicar la seva propaganda sobre Estat Islàmic. Segons l'agència ACN, publicaven imatges de campaments d'entrenament amb nens, execucions i afusellaments i conductes humiliants per a les víctimes dels atemptats amb l'objectiu de crear un clima de terror.   

L'operació s'ha produït només una setmana després de la detenció, a Sant Pere de Ribes (Garraf), de dos individus encarregats de fer propaganda de les accions d'Estat Islàmic o portar a terme tasques de reclutament.

Segons el Ministeri de l'Interior, els detinguts eren objectius clau de la lluita antiterrorista per difondre material gihadista de caràcter radical a internet i incitar de manera directa a la comissió d'atemptats a Espanya. 

Material violent 

El cap del grup sembla ser el detingut a Tànger, un terrorista molt buscat per les autoritats de diversos països, que formava part de la direcció de l'aparell propagandístic i recopilava de manera diària i en temps real informació proporcionada directament per les distribuïdores oficials de l'organització terrorista. A més, elaborava diàriament dossiers actualitzats i dirigits a radicalitzar al màxim nombre d'usuaris a internet.

Notícies relacionades

"Molt conegut a la web, presumia d'haver obert fins a 300 perfils a la xarxa a través dels quals els futurs radicals es descarregaven material molt violent des d'un únic enllaç. Encara que adoptava àmplies mesures de seguretat que impedien conèixer la seva verdadera identitat, utilitzava paraules clau i logos que permetien als seus milers d'adeptes seguir-lo encara que els seus perfils eren tancats pels seus continguts inadequats", indica Interior.

Els dos detinguts a Figueres són dos germans de 30 i 31 anys d'origen marroquí que es dedicaven a administrar una complexa xarxa de comunicació per potenciar l'estratègia global de Daesh per portar a terme una propaganda de caràcter viral utilitzant la difusió massiva a internet per qualsevol mitjà (xarxes socials, correu electrònic, missatgeria instantània, etc.).