INTERCANVI EPISTOLAR

Carta d'Oriol Junqueras a Xavier Sardà: "El tracte entre iguals és la base de la solució"

L'exvicepresident coincideix amb el periodista que el repte ha de ser mantenir la societat "cohesionada", però recalca que també s'ha de respectar la "voluntat" de les urnes

zentauroepp40006846 barcelona 08 09 2017 pleno del parlament oriol junqueras fot170915090817

zentauroepp40006846 barcelona 08 09 2017 pleno del parlament oriol junqueras fot170915090817 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

En la seva resposta a la carta que li ha enviat Xavier Sardà, l'exvicepresident Oriol Junqueras apunta que la solució a l'actual conflicte passa "pel tracte entre iguals" per poder establir "una convivència sana i profitosa per a tots". I coincideix que un dels reptes és mantenir "cohesionada" la societat, però recalca que també s'ha de respectar "la voluntat" que els ciutadans expressin a les urnes.

Tant Sardà com Junqueras han autoritzat EL PERIÓDICO a reproduir les seves missives. A continuació, la carta de resposta del líder d'ERC al periodista:

Estimat Xavier,

Gràcies per les teves amables paraules. Escric aquestes ratlles amb l'avantatge que em proporciona haver-te pogut llegir abans. De tot el que em dius em quedo amb la voluntat de viure i conviure. Precisament aquests dies hi he fet contínues referències, ja sigui a les pàgines d'EL PERIÓDICO o a tot arreu on he tingut ocasió de publicar algun article o carta.

La reclusió no és agradable, ni per a un mateix ni encara menys per a les nostres famílies o amics. Diuen que els éssers humans ens adaptem a tot, si més no jo he intentat al llarg d'aquestes setmanes prendre consciència de les circumstàncies del captiveri, del meu i del de la resta de companys, els consellers o els Jordis. Però també de l'amenaça judicial que pesa sobre més de 800 persones, inclosos la majoria d'alcaldes. I ara, darrerament, de la Marta Rovira, a qui estan assenyalant un dia i un altre. Som gent forta i de fermes conviccions; la qual cosa no vol dir que no patim per tots aquells que estimem.

Amb tu crec que hem tingut sempre un tracte afable i de proximitat, si més no sempre ho he viscut així; sempre hem intentat enraonar i mantenir una bona relació, ja sigui en les moltes ocasions que hem compartit a Can Basté o senzillament en trobades ocasionals. El secret ha estat sempre el respecte mutu, el tracte d'igual a igual. Crec, sincerament, que aquesta és la base també de la solució que demana l'actual escenari polític, un tracte entre iguals com a base d'una relació fructífera i com a mètode per establir una convivència sana i profitosa per a tots.

Em sento orgullós del meu cercle d'amistats, de les persones que formen la família d'amics de Sant Vicenç dels Horts, del meu poble. Crec, almenys així ho sento, que és un exemple clar del que significa conviure i ser un sol poble, la suma i complicitat entre persones de diferents orígens i tradicions, persones que per damunt de tot són bones persones. 

Possiblement Xavier, el repte de futur és com ens ho fem per mantenir cohesionada la societat catalana, superant les desigualtats econòmiques que creen una fractura entre els que poden seguir i els que no, circumstància que s'accentua en els moments de crisi. Com ho fem per abordar el drama del fons de pensions que s'han fos i que deixa en entredit el seu futur pagament. Com ho fem per donar cobertura a la gent que no pot pagar el rebut de la llum. O per evitar els abusos de l'economia especulativa. I també, òbviament, com atenem a les demandes de la societat a partir del respecte a la voluntat expressada a les urnes, sigui quina sigui aquesta demanda.

Notícies relacionades

En tot cas, Xavier, és entre tots que hem d'aspirar a fer-ho. Però sobretot ho hem de fer per a tots. Rep una sincera abraçada i tot el meu respecte i estima.

Oriol Junqueras