El PSC presenta el seu programa per a la "reconciliació" de Catalunya i Espanya

"L'independentisme ha fracassat perquè ha enganyat els catalans i catalanes", assegura Illa

'Solucions. Ara Iceta' serà el lema de campanya dels socialistes

GRAF2519. BARCELONA, 20/11/2017.- El director de campaña del PSC, Salvador Illa y la portavoz, Eva Granados, presentaron este mediodía el programa de los socialistas catalanes para las elecciones del 21 de diciembre. EFE/Andreu Dalmau.

GRAF2519. BARCELONA, 20/11/2017.- El director de campaña del PSC, Salvador Illa y la portavoz, Eva Granados, presentaron este mediodía el programa de los socialistas catalanes para las elecciones del 21 de diciembre. EFE/Andreu Dalmau. / Andreu Dalmau (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esperançat per les enquestes que li auguren un creixement significatiu en les pròximes eleccions, el PSC ha presentat el seu programa electoral. 'Solucions! Ara Iceta!' és el lema escollit per a una campanya en què, després de l'acord amb Units per Avançar (els hereus d'Unió), es planteja un projecte sustentat en "polítiques d'esquerra, recuperació de la convivència i recuperació de l'autogovern". 

"Després de cinc anys de procés, Catalunya està parada per moltes incerteses econòmiques i volem certeses", ha explicat Eva Granados que, juntament amb Salvador Illa, ha traçat les línies generals d'un programa amb 700 mesures. Per això, el primer punt que han fixat és un "acord per l'estabilitat i la confiança" per al retorn de les empreses que se n'han anat des de l'1-O. Granados, mà dreta d'Iceta en l'última legislatura i número 2 de la llista dels socialistes del 21-D, ha posat èmfasi en la necessitat de "cosir i curar les ferides" i de treballar des del "catalanisme social" per aconseguir la "reconciliació entre catalans, amb la resta d'espanyols i amb Europa".

"L'independentisme ha fracassat perquè han enganyat els catalans i catalanes", ha sentenciat Illa. El secretari d'Organització ha demanat prudència a l'hora d'analitzar les enquestes, encara que ha volgut destacar que "totes  marquen una tendència al creixement". La reforma constitucional en clau federal torna a ser la solució que posen sobre la taula per resoldre l'encaix de Catalunya i Espanya; una proposta que implicaria una doble votació (primer a tot Espanya de la Constitució federal i després a Catalunya del nou Estatut federal) i per a la qual de moment prefereixen no fixar dates.

Notícies relacionades

El que és clar és que el PSC, consolidat ja en el no a la independència i intentant pescar els vots que van marxar a Ciutadans al seu dia, no pensa tornar al dret a decidir.  El ha tornat a deixar clar José Montilla en una conferència aquest dilluns, en què ha descartat que la reforma constitucional vagi a obrir la porta a un referèndum pactat. "No hi ha cap Estat que vegi de bon grat la seva pròpia amputació perquè Espanya sense Catalunya no seria Espanya, seria una altra cosa. No ens enganyem: no estem parlant de Ceuta i Melilla". Un comentari que l'expresident ha matisat posteriorment a Twitter.

El senador socialista ha carregat amb duresa contra els comuns, a qui ha criticat "que ara clamen contra el 155 i van ser palmers o acompanyants de la DUI", i ha assenyalat que el PSC difícilment estarà amb qui vulgui trencar l'Estat de dret i tornar "al procés versió número dos". El 21-D pot tornar a dibuixar un tauler complex i que requereixi pactes tan difícils d'imaginar fa uns anys com el que han fet ja el PSC i els ex-Unió. Ramon Espadaler, que fruit d'aquest pacte anirà en el número 3 del PSC per Barcelona, ha reflexionat que després dels comicis serà necessari arribar a pactes "difícils de teixir i d'explicar" encara que tenen "un nord" molt clar: "la unitat en el si de Catalunya".