Monumental picabaralla entre el PP i Monedero al Senat

Els populars conclouen que la formació lila es va finançar amb diners procedents de Veneçuela i l'Iran

El cofundador de Podem acusa els conservadors d'"abocar fems" sobre la política per tapar la seva corrupció

La compareixença de Monedero s’ha desenvolupat enmig de contínues tensions amb el senador del PP, Luis Aznar. / DAVID CASTRO / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El PP i Juan Carlos Monedero, cofundador de Podem, s'han embrancat aquest dilluns en una monumental bronca al Senat a compte del presumpte finançament irregular de Podem. El segon havia sigut citat a la comissió d'investigació sobre les finances dels partits que l'oposició va abandonar al considerar que tenia com a únic objectiu contrarestar els treballs de l'òrgan creat al Congrés, on els populars no gaudeixen de majoria absoluta, precisament per indagar sobre la suposada corrupció en la força presidida per Mariano Rajoy.

Monedero ha denunciat aquesta situació des del principi. Ha qualificat una comissió en què participa només un partit --i el grup mixt en qualitat d'observador-- de “corts franquistes”. Ha criticat l'interès del PP a “amagar” les il·legalitats que s'investiguen en altres instàncies i, a partir d'aquí, ha començat un espectacle circense, amb dards continus entre el portaveu del PP, Luis Aznar, i Monedero, que ha aportat poca llum sobre els comptes de Podem però que, amb tota probabilitat, contribuirà a augmentar encara més la pèssima percepció que els espanyols tenen del Senat. Al final de la sessió, les dues parts s'han acusat justament de muntar un “circ” innecessari, que desprestigia la institució.

Però per entendre la topada cal remuntar-se a l'inici de la jornada, amb la compareixença del director del canal de televisió 33, Enrique Rioboo, antic soci de Pablo Iglesias, que ha acusat els fundadors del partit emergent de muntar la formació a partir de les aportacions efectuades pels governs de Veneçuela i l'Iran. Tenien “les butxaques dopades” al concórrer a les europees, ha sostingut, a més d'acusar Iglesias de “cobrar i pagar en b” els treballs que s'efectuaven a la tertúlia La LaTuerka, on va començar la seva projecció mediàtica i que va emetre el canal de televisió madrileny durant un quant temps.

La justícia ha arxivat les querelles

A continuació, ha sigut el torn de Monedero, que es va veure obligat a dimitir després d'un escàndoldimitir amb Hisenda per una assessoria política a Llatinoamèrica, però que segueix recolzant Iglesias en actes polítics. El també professor universitari ha exhibit una vegada i una altra, per negar les acusacions, notícies al voltant que la justícia ha arxivat fins a 14 querelles contra Podem, i alhora, cada vegada que tenia ocasió, recordava al PP que “va finançar una policia per construir proves contra altres partits” o que té “més de 1.000 imputats”. Així mateix, ha criticat els senadors populars per convertir el Senat en un “plató de 13-TV” (canal conservador) o una “taverna”.

Notícies relacionades

Aquesta actitud ha enervat els seus contrincants. El senador Luis Aznar ha començat pregant a Monedero que se cenyís a contestar a les seves preguntes (en un format pregunta-resposta). A continuació li ha demanat directament que apagués el micro perquè no se sentissin les contínues pulles. I per últim ha sentenciat que Podem és una “nebulosa” que s'ha finançat “molt o en gran part” gràcies a les aportacions de l'Iran i Veneçuela, fins i tot “actualment, en bona mesura”. Així mateix, ha acusat Monedero de “mentir” i de “muntar el número” per evitar explicar-se. I amb aquesta invectiva, la presidenta de la comissió, també del PP, ha donat per acabada la sessió sense deixar que Monedero rematés res.

Els presumptes sobresous de Rajoy

A la sortida, davant els mitjans, Aznar ha donat total credibilitat a les acusacions de Rioboo, tot i que ha reconegut que l'antic soci d'Iglesias no ha aportat res que no hagi dit ja en platós ni cap documentació que l'avali, i ha matisat lleument les seves imputacions a Podem. I Monedero ha insistit que la intenció del PP és “abocar fems” sobre la política per tapar que Mariano Rajoy “va cobrar sobresous”.