FI DE L'ACORD DE GOVERN

Els comuns de Colau trenquen el pacte amb el PSC a Barcelona

Les bases voten a favor de posar fi a l'aliança pel suport socialista a l'article 155

{COLLBONI} {COLAU} / RICARD CUGAT

{COLLBONI} {COLAU}
BComú Gerardo Pisarello

/

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres setmanes després que EL PERIÓDICO avancés que Barcelona en Comú es plantejava trencar l'aliança amb el PSC el divorci a l'Ajuntament de la capital catalana s'ha consumat. Les bases dels comuns han votat a favor de posar fi a l'acord per l'aval dels socialistes catalans a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. 

En el pacte entre el PSC i els comuns, subscrit el 25 de maig del 2016, es posava per escrit que es deixava a part la qüestió nacional. De fet, durant tot el procés de l'1-O es van evidenciar les divergències existents en aquest punt entre els dos socis, que no es van estalviar retrets. Mentre que uns acusaven els socialistes de col·laboradors de la repressió de Mariano Rajoy, aquests retreien als colauistes que podien ser còmplices d'una eventual DUI de Carles Puigdemont. Però per als comuns l'article 155 ha sigut el punt de ruptura, que significa el colofó a la llarga llista de pactes trencats municipals amb el PSC per l'1-O o les seves conseqüències.

Notícies relacionades

Durant tota la setmana els socialistes havien reclamat a Ada Colau que es mullés i digués si volia o no seguir amb el pacte, conscient que l'alcaldessa havia defensat les bondats de l'acord abans que la setmana passada s'anunciés la consulta. Però no ho van aconseguir. Tot al contrari. L'alcaldessa censurava hores abans que es tanqués el termini de les votacions els selfies de Miquel Iceta amb Xavier García Albiol, que s'aliï "amb el PP i Ciutadans per acabar amb l'autogovern" i que "revifi" Unió Democràtica. "La ruptura d'aquest acord tindrà conseqüències molt més enllà de la ciutat", advertia divendres a Onda Cero, Iceta. "¿Com direm als electors que amb qui ens ha fet fora del govern de Barcelona voldrem governar Catalunya? Seria molt estrany", apuntava el líder del PSC, que rebutjava l'opció d'un tripartit amb ERC i els comuns.

A partir d'ara els comuns hauran de busca nous suports. El tinent d'alcalde Jaume Asens ja apuntava divendres que la idea de Barcelona en Comú, en cas de trencar, era governar per mitjà d'acords puntuals. "Intentarem fer una política de geometria variable, intentant buscar els acords amb els diferents grups. La idea és governar en solitari i no formar part de cap dels blocs ara mateix confrontats, el bloc independentista i el bloc del 155".