debat sobiranista

Colau es planteja trencar amb el PSC pel seu suport a l'article 155

Barcelona en Comú debatrà la setmana que ve si manté l'aliança amb els socialistes a l'ajuntament

{COLLBONI} {COLAU}

{COLLBONI} {COLAU} / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ada Colau i els comuns es qüestionen si han de mantenir l'aliança amb el PSC a l'Ajuntament de Barcelona per l'aval de els socialistes catalans a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Davant el malestar entre part de les bases, la continuïtat de l'acord es posarà sobre la taula la setmana que ve en la reunió de la coordinadora de Barcelona en Comú i, arribat el cas, la militància haurà de ser la que decideixi.

En el pacte entre el PSC i els comuns es deixava a part la qüestió nacional. De fet, durant tot el procés de l'1-O s'han evidenciat les divergències existents entre els dos socis, que no s'han estalviat pulles. Mentre uns acusaven els socialistes de col·laboradors de la repressió de Mariano Rajoy, aquests retreien als colauistes que poden ser còmplices d'una eventual DUI de Carles Puigdemont. Però per als comuns l'article 155 pot ser el rubicó que porti a la ruptura.

"No és comprensible que el PSOE i el PSC es posin incondicionalment del costat del PP en una mesura que va contra l'autogovern de Catalunya, com és l'aplicació de l'article 155 -reflexiona Susanna Segovia, membre de l'executiva de Barcelona en Comú-. El pacte reconeixia que podíem discrepar en la qüestió nacional, però això va molt més enllà de la qüestió nacional és qüestió de democràcia, llibertat i autogovern de Catalunya".

ERC s'ofereix com a recanvi

L'aval que Miquel Iceta ha donat aquest dijous al 155, assenyalant que és "inevitable" davant l'"amenaça" de Carles Puigdemont de declarar la DUI, ha sigut la gota que ha fet vessar el got per a molts comuns que, des de fa setmanes, havien transmès a l'executiva del partit "la seva inquietud i ja deien no entendre com podem seguir amb algú que es fa una foto amb el PP en un tema com aquest".

L'endimoniada aritmètica municipal faria que, per seguir governant, Barcelona en Comú posés els seus ulls en ERC, que fa temps que insta el divorci i es postula com a nova parella. Però l'enllaç tampoc seria especialment fàcil després d'un any de complexa relació amb els republicans, com assenyala Segovia. "ERC fa 12 mesos que s'aferra al que sigui per bloquejar tota decisió. Ara és el PSC, fa 10 mesos era pressupost de la Generalitat i fa cinc mesos uns veïns. De fet no té cap interès que es pugui aprovar res més i, per tant, paralitzar l'ajuntament". Tot i això, els republicans van donar a Colau el seu suport en el pla especial urbanístic d'allotjament turístic (PEUAT) per  limitar el turisme

Notícies relacionades

Fonts del PSC han reiterat que per la seva part "no hi ha cap voluntat de trencar el pacte". Una postura que, sentencien, és compartida tant per Iceta, Jaume Collboni i Pedro Sánchez. "Va ser un pacte d'esquerres per Barcelona perquè la ciutat no es bloquegés. I ja vam dir que deixaríem aquestes qüestions de banda. El govern de Barcelona és l'últim pont que queda entre gent de sensibilitats diferents".

Els canvis en les alcaldies en què està el PSC s'han succeït en diversos municipis pel referèndum, sigui pels preparatius de l'1-O o per la repressió posterior. El PDECat ha trencat amb els alcaldes socialistes a MataróPinedaEspluguesPalau-solità i PlegamansMolletTàrrega i Blanes (on ERC també va deixar l'equip de govern). Els republicans també van posar fi al pacte a Lliçà d'Amunt mentre que un regidor d'Unió va deixar Josep Fèlix Ballesteros en minoria a Tarragona. A Argentona, l'alcalde de la CUP va expulsar la setmana passada els dos regidors del PSC, que fins llavors governava amb els anticapitalistes, ERC i ICV.