'Cas Lezo'

Confiscat el 'botí' d'Ignacio González a Colòmbia: 5,4 milions de dòlars en metàl·lic

La incautació del botí ha sigut decisiva per permetre la seva llibertat condicional

L'advocat de l'expresident madrileny nega aquesta informació

L’Audiència Nacional ha incautat 5,4 milions de dòlars en metàl·lic (uns 4,6 milions d’euros). / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

L’Audiència Nacional ha decomissat 5,4 milions de dòlars en metàl·lic (uns 4,6 milions d’euros) i diferents immobles a Colòmbia a l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González.

L’operació ha confiscat el patrimoni que l’expresident madrileny hauria reunit per les seves activitats delictives relacionades amb el Canal de Isabel II (empresa pública que va presidir) en el marc de l’operació Lezo. Tal com va avançar ahir la cadena SER, els comptes han sigut bloquejats gràcies a la col·laboració de la justícia panamenya i colombiana, i també s’ha immobilitzat patrimoni immobiliari a nom de testaferros.

Segons aquesta versió, el viatge del jutge Manuel García Castellón i del fiscal anticorrupció Carlos Yáñez a aquell país sud-americà, portat a terme la setmana passada, va resultar clau, ja que –entre altres indagacions encara sota secret de sumari– van poder prendre declaració a un testimoni clau.

"Perplexitat" de l'advocat

González va sortir dimecres passat de la presó madrilenya de Soto del Real després de pagar els 400.000 euros de fiança que li va imposar el magistrat. La incautació d’aquest botí hauria sigut decisiva per permetre la seva llibertat condicional, que va posar fi als seus 201 dies a la presó com a principal acusat del cas Lezo.

El seu advocat, Esteban Mestre, va negar ahir que González tingui res a l’estranger. En declaracions remeses a l’agència Efe, va manifestar la seva «perplexitat» per la informació: «No té cap testaferro, ni societats, ni comptes bancaris, ni diners, ni béns immobles a l’estranger, ni personalment ni a través de la titularitat fiduciària de tercers».

«El fet que aquesta dada no es reculli en la resolució que acaba d’ordenar l’excarceració permet també dubtar de la seva rellevància», va apuntar. «Apareixen ara sorprenentment i de moment sense possibilitat de contrast ni refutació», va concloure, abans de defensar l’absoluta innocència del seu defensat.

Unanimitat en les reaccions

El vicesecretari general de Comunicació del PP, Pablo Casado, va subratllar que a Espanya «qui fa una cosa malament, ho paga». I la presidenta regional Cristina Cifuentes va demanar que, «si hi ha hagut dany al patrimoni de tots els madrilenys, es restitueixi».

Al PSOE, el seu secretari general, Pedro Sánchez, va exalçar a Twitter el «gran treball de la Policia, de la justícia, de l’oposició a l’Assemblea de Madrid i dels mitjans de comunicació», per després recalcar que «els corruptes del PP acabaran pagant».

Notícies relacionades

Podem també se’n va alegrar. La portaveu morada a l’Assemblea de Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, va opinar que aquesta informació «ve a certificar que el PP és una organització criminal que ha arribat a les institucions per saquejar-les».

El portaveu de Ciutadans en aquesta Cambra, Ignacio Aguado, va assenyalar que haurà de ser el jutge qui decideixi si és culpable, tot i que creu que els diners trobats a Colòmbia proven que a les bosses que l’expresident madrileny va portar a aquell país «hi havia alguna cosa més que tovalloles».