EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Junqueras va vetar l'aliança amb el PDECat just abans d'anar a la presó

El líder d'ERC va indicar que el seu partit ha de prioritzar la seva consolidació com a partit hegemònic a Catalunya

L'expresident va argumentar que la corrupció de Convergència perjudica el sobiranisme i va titllar Vila de "delator"

junqprats

junqprats

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els cants de sirena del PDECat per formalitzar un pacte amb ERC a manera de 'llista del president' sembla que, en aquesta ocasió, no trobaran el ressò d'altres vegades. O no almenys el que van obtenir el juliol del 2015 quan van desembocar en la formació de Junts pel Sí. I no només perquè Carles Puigdemont no té el botó de convocar les eleccions o no i per tant no pot pressionar com sí que va fer Artur Mas, que també. Tampoc perquè entre els republicans s'ha estès l'afartament per la reiteració de la pressió, que també. Sinó perquè, sobretot, l'indiscutit líder del partit, Oriol Junqueras, s'hi oposa amb vehemència. Fins al punt que va vetar tot pacte, que no fos realment unitari, abans d'ingressar al centre penitenciari Madrid 7.

Fonts republicanes han explicat a EL PERIÓDICO que una vegada la jutge Carmen Lamela va decretar la presó preventiva per a tots els membres del Govern, Junqueras va explicar als seus què s'havia de fer en la seva absència i que la principal instrucció que va repartir va ser no pactar només amb els postconvergentsno pactar només .

Junqueras, "ferm partidari de la unitat d'acció de l'independentisme", aclareix aquesta font, defensa, com a opció desitjable, que cada partit compongui la seva llista: "Per recollir vots, molt millor que cada força passi el rampill en el seu espai electoral". La segona i última opció seria que tots els partits uneixin esforços. I ja de passada va donar tres raons per esquivar el Junts pel Sí 2.

La primera és estratègica. "Catalunya tendeix a tenir un gran partit central (ERC) i dos més, els liberals (PDECat) i els anticapitalistes (CUP), tangents. Qualsevol pacte amb un d'aquests dos, tots sols, desplaça Esquerra de la centralitat", va dir Junqueras als seus col·laboradors. I el metamissatge és que "ara" és el torn d'ERC de governar. ¿Electoralisme? "Esquerra no volia les eleccions", com va quedar acreditat quan el mateix Puigdemont va buscar el pacte amb la Moncloa, via el 'lehendakari' Iñigo Urkullulehendakari' Iñigo Urkullu. I finalment la data "va ser fixada pel mateix Mariano Rajoy", recorda un portaveu republicà.

La factura de la corrupció

El segon motiu és la "tolerància zero amb la corrupció". Junqueras considera que les pràctiques de CDC/CiU al llarg de dècades han "perjudicat greument la imatge i les opcions de l'independentisme". Si bé reconeix que la corrupció convergent ha sigut "maximitzada" pel Govern de Rajoy, el líder d'ERC considera que, sense, el percentatge d'independentistes seria encara més alt, per sobre, fa anys, del 50%".

Notícies relacionades

La tercera causa és gairebé d'índole personal. Junqueras no vol anar de la mà d'un partit que "acull persones com Santi Vila". Primer perquè durant la seva gestió el Govern "no va remar en la mateixa direcció que els altres" sense que ningú de la seva força el frenés. A més, el president d'ERC està persuadit que va entrar a la presó per la "declaració incriminatòria de Vila", ja que el postconvergent va assenyalar tot el Govern, però sobretot, el mateix exvicepresident. "És un delator", va etzibar Junqueras al seu equip, abans de solidaritzar-se amb els consellers del PDECat, també "traïts" per Vila.

Mentrestant, els postconvergents han posposat fins dimecres, 15 de novembre, el consell nacional que havia d'aprovar les llistes electorals davant la demanda de Puigdemont de configurar una llista unitària del sobiranisme. Just l'endemà que venci el termini per a la inscripció de llistes.