EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Comitès de Defensa del Referèndum, els 'soviets' de la 'revolució dels somriures'

Existeixen més de 172 CDR a tot Catalunya i es caracteritzen per l'acció assembleària, directa i descentralitzada

zentauroepp40839872 pla general de ve ns tallant la n 340 a les cases d alcanar 171106104652

zentauroepp40839872 pla general de ve ns tallant la n 340 a les cases d alcanar 171106104652 / Cedida Nuria Abril

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Van néixer com a Comitès de Defensa del Reféndum i ara es coneixen com a Comitès de Defensa de la República (CDR), amb un clar gest, com a mínim semàntic, als Comitès de Defensa de la Revolució Cubana, èmuls dels soviets russos. Els CDR són assemblees ciutadanes que s’estenen per tot el territori català amb l’objectiu de «defensar la república de forma pacífica, però contundent», segons es defineixen en el comunicat que van emetre després de la reunió del 4 de novembre passat, en què van donar per tancada la seva estructura organitzativa.

L'espontaneïtat queda enrere

Els CDR van començar a agafar forma les setmanes prèvies a l’1 d’octubre, encara que de forma molt més intensa després de la intervenció de la Guàrdia Civil a la Conselleria d’Economia del 20 de setembre. Sorgeixen de forma absolutament descentralitzada, de la reunió, més o menys orquestrada depenent de cada territori, entre veïns que no sempre tenien experiències prèvies d’activisme polític. En l’assemblea de Manlleu se’n van confirmar un total de 172.

Més enllà del llaç groc.

Notícies relacionades

«El nostre paper ara ha de ser el de treballar perquè la gent no deixi de percebre la intensitat amb què l’Estat espanyol ens està reprimint. A través de les nostres accions hem d’evitar normalitzar que tenim vuit consellers i els Jordis a la presó», afirma Emma Rojas, portaveu d’un dels comitès de Manresa. «No podem quedar-nos en el simbolisme dels llaços grocs, hem d’anar més enllà», coincideix el portaveu a Lleida, on diumenge passat van aplegar 5.000 persones al carrer per «la llibertat dels presos».

Talls de carreteres

D’altres accions són els talls de carreteres, portats a terme per tot el territori les setmanes passades, i els que estan anunciats per avui, que es poden convertir en fonamentals perquè «l’aturada de país» es faci notar a les principals vies de comunicació de Catalunya. En el tall de dilluns passat a la Ronda del Mig de Barcelona es va estrenar el Jordi, un noi que per primera vegada es va acostar al CDR del seu barri, Vallcarca. «No estic conforme amb la lògica de dalt a baix que alguns volen imposar», explica.