SENSE AUTORITATS DE VERIFICACIÓ

Podem prescindeix d'auditors independents en les seves consultes

Es desprèn de les autoritats de verificació que fiscalitzaven els vots de les bases

Ha format els seus empleats per gestionar processos com el referèndum sobre Podem

factura podemos

factura podemos

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Les consultes de Podem a les bases no compten amb auditoria independent que verifiqui la neutralitat del procés i el recompte. EL PERIÓDICO ha constatat que la formació de Pablo Iglesias ha prescindit de les autoritats externes que supervisaven les votacions. Es tracta de l’empresa Agora Voting (ara denominada nVotes) i l’associació sense ànim de lucre Openkratio, que, des del naixement de Podem, fiscalitzaven les preguntes del partit a les bases. Aquest diari ha confirmat que Agora Voting segueix validant les primàries (considerades «processos crítics» per la seva complexitat),  però ni aquesta empresa ni Openkratio actuen ja com a autoritat imparcial que fiscalitzi la resta de consultes.

El referèndum convocat des de Madrid perquè els simpatitzants de Podem decideixin si volen anar en coalició amb els comuns –el resultat es coneix avui–; la pregunta que es va plantejar sobre la posició del partit respecte a l’1-O, o la consulta que va determinar entrar a governar amb el PSOE a Castella-la Manxa es van fer sense verificació independent. Catalunya en Comú, en canvi, continua sent fiscalitzada per Agora Voting.

Treballador i observador

 A principis d’any, Podemos va instal·lar als seus equips de la seu a Madrid l’eina de vot electrònic (software lliure) que fa servir Agora Voting. Al maig, va contractar amb aquesta empresa cursos de formació perquè treballadors de la seu estatal de Podem adquirissin coneixements per gestionar la votació i també per actuar com a «autoritat» (veure factura adjunta).

Especialistes consultats per EL PERIÓDICO criden l’atenció sobre el fet que siguin empleats del partit els que exerceixin com a «autoritat», instància que ha de ser independent per garantir la neutralitat de la votació. Podem al·lega que ha deixat de contractar consultes amb Agora Voting perquè aquesta ha elevat les tarifes, motiu en tot cas no aplicable Openkratio, que no cobra.

Factura d'Agora Voting a Podem per la formació de "autoritat" en sistemes de votació.

Fonts consultades per aquest diari han desvelat les tensions que hi va haver entre Agora Voting i la direcció de Podem. L’empresa es va negar a introduir canvis en el sistema de vot sol·licitats per la cúpula. Una d’aquestes desavinences va tenir com a origen les propostes que el secretari d’Organització, Pablo Echenique, va intentar introduir a les cabines virtuals per votar a Vistalegre 2, com va avançar EL PERIÓDICO. 

Després de Vistalegre 2

Una d'aquestes topades va tenir com a origen les propostes que el secretari d'Organització, Pablo Echenique, va intentar introduir a les cabines virtuals per votar a Vistalegre 2com va avançar El Periódico. Llavors Echenique va plantejar recuperar el criticat sistema de ‘llista planxa’, en què un sol ‘clic’ selecciona automàticament tot un equip de dirigents. Agora Voting va descartar aquest procés.

Notícies relacionades

Fonts coneixedores dels detalls van explicar a aquest diari que Agora Voting es va negar també a invalidar centenars de vots en unes primàries autonòmiques, com va demanar la direcció estatal. Després d’aquesta negativa i les tensions per la votació a Vistalegre 2, la cúpula pablista va optar per prescindir del double check d’Agora Voting i Openkratio. 

Aquesta doble clau de seguretat és un patró reconegut internacionalment per evitar fraus en els processos de participació 'on line'.

"Convençuts" del resultat 

La consulta interna de més calat sense autoritats independents és la imposada des de la cúpula estatal a Podem perquè els seus inscrits en el territori decideixin si volen anar al <strong>21-D</strong> en coalició amb <strong>Catalunya en Comú</strong>. El referèndum es tanca aquest dimarts a les deu del matí i la direcció calcula que al voltant de 18.000 inscrits hi hauran participat. Pablo Echenique es va mostrar aquest dilluns segur que guanyaria el 'sí'. "Estem convençuts que sortirà que sí", va assenyalar en roda de premsa. Preguntat pels motius del seu convenciment va al·legar que no té "cap dada" i va basar el seu pronòstic en "olfacte polític i el que ha passat en consultes prèvies".