PODEM, DAVANT LA SEGONA ASSEMBLEA CIUTADANA

Echenique va buscar un model de votació que afavoria Iglesias a Vistalegre 2

No en va informar l'equip tècnic i això va provocar la bronca amb Errejón al Congrés

Va proposar a Agora Voting un sistema amb 'efecte arrossegament' cap a la marca del líder

jjubierre36522334 pablo iglesias podemos161205142827

jjubierre36522334 pablo iglesias podemos161205142827 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem està en suspens, pendent de la votació orgànica més decisiva des de la seva fundació, un procés electoral que culminarà aquest diumenge amb el resultat del vencedor en l'assemblea ciutadana, Vistalegre 2. Pablo Iglesias i Íñigo Errejón parteixen d'una posició de cert equilibri, en què uns quants sufragis poden inclinar la balança. Aquest diari ha pogut confirmar que, davant aquest escenari, el secretari d'organització del partit morat, Pablo Echenique, va proposar al gener a l'empresa que gestiona la consulta, Agora Voting, un nou sistema d'elecció ‘ad hoc’ que potenciés fins al màxim permès el llaç entre la marca del líder i les seves caselles de votació. És a dir, que fomentés "el 'pack'", expressió utilitzada per dirigents pablistes.

Echenique va traslladar la seva proposta sense informar-ne un equip tècnic designat pel partit per prendre la decisió. En tot cas, l'empresa va frenar la seva idea i va al·legar que ni hi havia temps, ni es podria garantir la seguretat del procés. Echenique va plantejar llavors una segona fórmula, també polèmica, que ell mateix va retirar poc després. Aquests intents van elevar la tensió de tal manera entre les famílies morades que aquest conflicte, unit al malestar per altres decisions, va provocar la bronca entre Iglesias i Errejón als seus escons del Congrés dels Diputats.

PANTALLA ÚNICA I LLISTA EN PLANXA

EL PERIÓDICO ha pogut constatar el que va passar prèviament a aquesta discussió pública. El 14 de gener, Echenique demana a Agora Voting crear un nou instrument que, a la pràctica, contribuiria a exercir un ‘efecte arrossegament’ de la marca Iglesias. Planteja que els inscrits es trobin amb una pantalla única, en la qual quedi subratllada la vinculació de la casella en què es vota el líder per a secretari general amb les altres caselles, en les quals s'elegeix el Consell Ciutadà Estatal (CCE) -la cúpula directiva- i els documents (polític, organitzatiu, ètic i igualtat). La seva idea s'empara en la proposta pablista guanyadora de la consulta del desembre, que estableix que hi haurà una "vinculació" -sense concretar com- entre els dirigents i les seves propostes.

Preguntat per aquest diari, explica que es tractava d'una mera exploració prèvia. Però l'empresa es nega a admetre la seva proposta: li respon que no hi ha temps, que tècnicament no podrien crear un nou instrument que garanteixi un procés electoral sense fallades i menys en una votació tan massiva (hi ha 455.932 inscrits cridats a les urnes). Llavors Echenique -que forma part de la llista d'Iglesias- postula una altra fórmula. Proposa que, a la pantalla per elegir el CCE, quedin seleccionats, amb un únic clic, els 62 membres de la llista, en un sistema planxa que desincentiva una votació barrejada entre diferents llistes. Poc després, ell mateix acaba retirant aquesta possibilitat. 

SENSE AVISAR

Les converses d'Echenique amb Agora Voting es produeixen al marge de l'equip tècnic, l'òrgan encarregat d'aquesta missió, designat pel CCE el 17 de desembre. Aquest grup està format per representants dels tres corrents morats: pablistes, errejonistes i anticapitalistes. El mateix secretari d'organització admet que no va informar, però ho veu com una exploració prèvia natural.

Notícies relacionades

La informació, no obstant, va esclatar. Quedava clar que seria necessària una pantalla específica per votar la llista de dirigents: la que encapçalava Errejón havia d'enfrontar-se a la del pablisme i els anticapitalistes. Davant aquesta tessitura, Iglesias decideix situar-se com a número u en la llista del seu equip, encara que tingui reservada una altra urna de votació en la qual els inscrits el poden elegir com a secretari general.

Aquesta decisió reforça el plebiscitel cos a cos Iglesias-Errejón i, encara que és tècnicament lícita, encén els ànims dels afins al número dos, que ho veuen com una maniobra avantatgista per promocionar una candidatura que, sense el líder, tindria menys pes polític. Quan la informació arriba a l'equip tècnic, la tensió es desborda i acaba amb una bronca a l'escó del Congrés. Les càmeres capten una acalorada discussió entre els màxims dirigents de Podem que era només la punta de l'iceberg.