La direcció de Podemos desautoritza Podem i Fachín i convoca una consulta

El partit imposa un referèndum per decidir si la seva marca a Catalunya ha de presentar-se al 21-D en coalició amb els comuns

40694218 60

40694218 60 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

La direcció de Podemos ha acordat aquest diumenge convocar de forma immediata un referèndum entre els inscrits perquè decideixin si Podem Catalunya ha de presentar-se a les eleccions del 21 de desembre en coalició amb els comuns, de manera que des d'aquest moment desautoritza la direcció d'Albano Dante Fachín.

Així ho han avançat a Efe fonts del Consell de Coordinació -executiva- de Podem, que han explicat que davant els esdeveniments ocorreguts durant la votació de la declaració d'independència al Parlament, als quals s'ha unit avui un comunicat d'Anticapitalistes que reconeix "la nova República catalana", han decidit desautoritzar la direcció de Podem, on els anticapitalistes són majoritaris.

Podem ha adoptat aquesta decisió després de diversos dies de confusió per l'actuació dels membres de la direcció de Podem des que divendres passat es va votar la declaració unilateral d'independència al Parlament de Catalunya. Els membres de Podem, segons les fonts consultades, no van informar l'executiva de Pablo Iglesias del sentit del seu vot, cosa que sí que van fer el cap del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, i el coordinador de Catalunya En Comù, Xavier Domènech.

Aquesta falta d'informació i el comportament d'alguns diputats durant la sessió, en què Albano Dante Fachín no va ensenyar el seu vot a les càmeres, va generar malestar i "intranquil·litat" en l'organització, que considera que es va veure perjudicat "el seu prestigi polític".

Tampoc va exhibir el seu vot davant les càmeres la diputada Àngels Martínez Castells, la mateixa que va retirar les banderes d'Espanya dels escons del PP al Parlament el mes de setembre passat, i qui a més dissabte celebrava a Twitter la "república". "Bon dia, República! El BOE que digui missa: el president de la República catalana és Carles Puigdemont", escrivia Martínez Castells.

A més, durant la sessió del Parlament, tres diputats de Podem no van votar en contra de la resolució que proposava constituir una "nova república catalana", i una altra diputada tampoc va votar en contra de la declaració d'independència, segons expliquen les mateixes fonts.

Comunicat del corrent Anticapitalistes

A aquests fets ocorreguts durant la votació de divendres, s'ha unit aquest diumenge el comunicat del corrent Anticapitalistes, majoritària al Consell Ciutadà de Catalunya, segons recorden a Efe fonts de la formació morada. En la nota Anticapitalistes reconeix la "nova república catalana", encara que figures molt destacades d'aquest sector com la coordinadora general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, i l'alcalde de Cadis, José María González 'Kichi', s'han desmarcat del contingut del comunicat.

No són els únics fets que han pogut provocar l'actuació de la direcció de Podem, ja que a més el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, ha apostat en diverses declaracions públiques per la possibilitat de participar en les eleccions del 21 de desembre en bloc amb altres forces polítiques.

De fet, el Consell Ciutadà de Podem Catalunya ha acordat avui obrir una ronda de contactes amb organitzacions polítiques i socials compromeses amb "la defensa dels valors democràtics i del dret a decidir del poble català".

Notícies relacionades

Tot això ha portat l'executiva de Podemos a proposar al Consell Ciutadà Estatal la convocatòria d'un referèndum entre els inscrits a Catalunya perquè decideixin si en les eleccions del 21 de desembre recolzen presentar-se en coalició amb Catalunya En Comù i les forces polítiques germanes que no recolzin la declaració d'independència ni tampoc l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del Govern de Mariano Rajoy.

Proposta que té ja el vistiplau del Consell Ciutadà Estatal, i que significa que la consulta no serà convocada per Podem Catalunya ni pel seu secretari general, Albano Dante Fachín, que queden així desautoritzats per la direcció de Pablo Iglesias.