POSADA EN LLIBERTAT

Santi Vila paga la fiança de 50.000 euros i surt de la presó

L'Audiència Nacional autoritza la posada en llibertat de l'exconseller

Santi Vila abandona la presó dEstremera / DAVID CASTRO / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

L'exconseller d'Empresa i Coneixement Santi Vila ha dipositat a primera hora del matí a l'Audiència Nacional els 50.000 euros de fiança que li va exigir ahir la jutge Carmen Lamela per eludir la presó, en el marc de la causa en què l'investiga per rebel·liósedició i malversació. Una vegada complert aquest tràmit, a les 14.15 hores, Vila ha abandonat la presó d'Estremera (Madrid), on ha passat una nit.

En unes breus declaracions als periodistes, l'exconseller ha dit estar "serè", però ha denunciat la "situació extrema i terrible" que estan vivint tots els exmembres del Govern davant unes mesures judicials que considera "desproporcionades". Per això, ha fet una crida a totes les "altes autoritats de l'Estat" i als partits perquè "acabin amb aquesta escalada" i dialoguin per solucionar un conflicte "que només es pot resoldre mitjançant la política". En concret, ha apel·lat al president del Govern, Mariano Rajoy, que "prengui la iniciativa" i busqui una solució acordada.

Segons fonts jurídiques, la defensa de l'exconseller ha ingressat la fiança al compte de consignacions de l'Audiència Nacional, després d'haver passat la nit a la presó madrilenya d'Estremera amb els altres sis exconsellers per a qui la jutge va dictar presó incondicional. [Segueix en directe les últimes notícies sobre Catalunya i Puigdemont.]

La jutge Lamela ja ha autoritzat la seva posada en llibertat, i ha remès la resolució al jutjat d'Arganda del Rey, que és d'on depèn la presó d'Estremera. Vila ja ha abandonat la presó, amb l'obligació de compareixences quinzenals al jutjat més pròxim al seu domicili. A més, haurà d'identificar un domicili fix, se li retirarà el passaport i no podrà abandonar el territori nacional.

Pau Molins, advocat de Vila, va precisar que el seu client hauria pogut pagar la fiança ahir mateix a la tarda per evitar ingressar a la presó, però va preferir passar la nit entre reixes en solidaritat amb els vuit consellers destituïts que empresonats per ordre judicial.

Desmarcament de la resta del Govern

Notícies relacionades

En la seva declaració d'ahir davant la jutge de l'Audiència Nacional, l'exconseller d'Empresa, que va dimitir la vigília que el Parlament votés la independència, es va desmarcar de la resta d'exmembres del Govern al comparèixer amb un advocat propi. A més, Vila va ser l'únic dels investigats que va accedir a contestar a totes les parts, inclosa la fiscalia, mentre que la resta dels exconsellers van optar per respondre només a les preguntes de les seves defenses.

La jutge va acordar dictar fiança per a Santi Vila, al tenir en compte que, quan va dimitir, "va desistir voluntàriament de prosseguir amb el procés sobiranista".