EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El fiscal general de l'Estat diu que els exconsellers podrien haver evitat la presó

"Si haguessin dit que acceptaven la Constitució, potser alguna cosa hauria canviat", apunta després de la declaració

José Manuel Maza afirma que "prou paciència ha tingut" l'Estat de dret amb el Govern català

Maza / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha insinuat que els exconsellers empresonats aquest dijous haurien pogut evitar la presó incondicional si haguessin adquirit certs compromisos en la declaració. "Si haguessin dit que acceptaven la Constitució i que deixaven d'estar en la línia delictiva, potser alguna cosa hauria canviat. Però s'han negat a respondre a la fiscalia", ha afirmat en una entrevista a la Cadena Ser.

Maza ha explicat que la presó incondicional sol·licitada per la fiscalia se sustenta, sobretot, per l'"evidència" que l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els altres set consellers cessats i empresonats seguirien cometent delictes "creant la hipòtesi o suggestió que existeix la República independent de Catalunya".

Ha apuntat que la mesura cautelar "no és una pena anticipada" i els membres del Govern empresonats mantenen la seva presumpció d'innocència, recordant que el seu ingrés a la presó es fonamenta també en el risc de fuga i la possibilitat de destrucció de proves. "I el més important, impedir el risc de reiteració delictiva", ha afegit.

"Paciència" amb la Generalitat

Notícies relacionades

El fiscal també ha afirmat que "prou paciència ha tingut" l'Estat de dret amb el Govern independentista de Carles Puigdemont perquè "els fets arrenquen fa dos anys". Ha afegit que, tot i no produir-li "cap satisfacció" que "unes persones estiguin dormint sense la seva família en una presó", hi ha hagut "uns fets tan evidents delictius que no hi ha hagut cap més remei que actuar". "El dret penal sempre arriba tard perquè s'aplica quan el delicte ja s'ha comès", ha afegit.

Maza també ha assegurat "amb rotunditat" que l'actuació de la fiscalia contra els membres del Govern cessat s'ha produït sense cap mena d'ingerència del Govern de Mariano Rajoy, amb el qual assegura que no ha tingut cap comunicació. "Qui em vulgui creure, que em cregui", ha dit, per defensar que el ministeri públic és "absolutament autònom" i no s'ha vist "instruït" per actuar contra Puigdemont i el seu Gabinet.