EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La jutge cursa l'ordre de detenció de l'expresident Puigdemont

La magistrada li imputa els delictes de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència a l'autoritat

Lamela ha dictat dues interlocutòries per a cadascun dels exconsellers, una amb una ordre d'arrest nacional i internacional i l'altra amb l'euroordre

jjubierre40770548 ousted catalan leader carles puigdemont walks along a street171101104936

jjubierre40770548 ousted catalan leader carles puigdemont walks along a street171101104936

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat aquest divendres l'arrest per ingressar a la presó de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els quatre membres del deposat Govern que l'acompanyen en l'exili voluntari a Brussel·les pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència a l'autoritat. [Segueix les últimes notícies sobre Catalunya i Puigdemont en directe.] 

La magistrada rebutja utilitzar en aquest cas la videoconferència, proposada per l'expresident i dos dels seus exconsellers per interrogar-los, perquè aquest sistema es preveu per a qui resideix en un altre país i no per a qui "es fuga i es refugia" voluntàriament fora d'Espanya. A més, cap d'ells ha facilitat ni tan sols un domicili per poder-la portar a terme La magistrada ha dictat dues interlocutòries per cadascun dels reclamats. Es tracta, a més de Puigdemont, dels exconsellers Meritxell Serret, Lluís Puig, Toni Comín i Anna Ponsatí

En una dona curs a les euroordres enviades a Bèlgica perquè la Fiscalia Federal belga les tramiti contra tots ells. En l'altra ordena la detenció nacional i internacional de tots els que no van comparèixer a l'Audiència Nacional, amb l'objectiu d'evitar que ara es traslladin a un altre lloc amb l'objectiu de tornar a eludir l'acció de la justícia. Aquestes ordres s'envien a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i a Interpol.

Presó incondicional

En les resolucions, la magistrada reprodueix els fets pels quals aquest dijous va enviar a la presó el deposat Govern, destacant el protagonisme que hi va tenir l'expresident. Afirma que, "al trobar-se Carles Puigdemont en parador desconegut, no haver sigut trobat el seu domicili, és procedent acordar-ne la presó provisional comunicada i sense fiança i la recerca i captura per requisitòria, entregant-se així mateix ordre internacional de detenció i entrega amb fins extradicionals".

Segons la jutge, "el reclamat va liderar la mobilització dels sectors independentistes de la població per actuar en suport del referèndum il·legal i amb això del procés de secessió al marge de les vies legals per reformar la Constitució".

Insisteix que Puigdemont "va promoure actes, manifestacions i proclames abonant en la societat la idea de l'existència d'un dret d'autodeterminació de Catalunya sobre el qual quedava legitimada qualsevol actuació del Govern i del Parlament al marge de les lleis i en contra de la Constitució, fent néixer en la societat la creença de la legitimitat de les actuacions en contra del poder constituït".

Control dels Mossos

Notícies relacionades

Aquesta declaració d'independència "portava lligada l'assumpció en exclusiva del control sobre els Mossos, cos policial integrat per més de 17.000 efectius armats, amb el potencial efecte intimidatori que representaven".

L'ordre d'arrest va ser instada pel tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, al final de les declaracions de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i el deposat Govern.