Santi Vila dimiteix com a conseller d'Empresa

Era un dels membres del Govern que s'oposaven a la DUI i apostaven per eleccions autonòmiques

"Els meus intents de diàleg novament han fracassat", afirma el fins ara membre del Govern

zentauroepp40695598 barcelona 26 10 2017 politica santi vila y francesc homs en 171026220557

zentauroepp40695598 barcelona 26 10 2017 politica santi vila y francesc homs en 171026220557 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha presentat la dimissió aquest dijous a la nit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, segons han confirmat fonts del departament. Ho ha fet després que Puigdemont anunciés que no convoca eleccions a Catalunya i que deixa en mans del Parlament la declaració unilateral d'independència (DUI).

El president ha descartat la convocatòria electoral després de fracassar un pacte amb el Govern central que passava per renunciar a la DUI a canvi de desactivar les mesures de l'article 155 de la Constitució. Vila, que ja havia advertit en privat a companys del seu partit que plegaria si el Govern optava per la DUI, s'ha reunit uns minuts amb Puigdemont al seu despatx al Parlament al final del ple d'aquest dijous per comunicar-li la seva decisió.

A Twitter, Vila ha argumentat així la seva renúncia: "Els meus intents de diàleg han fracassat. Espero haver sigut útil fins a l'últim minut al president Puigdemont i als catalans".

La baixa del dirigent del PDECat arriba tres mesos després que quatre consellers més saltessin del Govern pels seus dubtes respecte al procés. Ell aleshores va resistir i va passar d'estar al capdavant de Cultura a dirigir Empresa i Coneixement.

 Al cap de pocs minuts de publicar el missatge en el seu perfil de Twitter, Vila ha fet públic un comunicat en què assenyala que, "vistos els esdeveniments recents i les decisions que el president Puigdemont es veurà obligat a prendre les pròximes hores", ha decidit renunciar al seu càrrec.

"Raons de consciència personal"

"He procurat servir el president amb honestedat, lleialtat i sinceritat en circumstàncies ben difícils i ara són únicament raons de consciència personal les que m'han portat a dimitir", ha afirmat.

Notícies relacionades

El fins ara conseller insisteix que "la via del diàleg i la mediació" que "sempre" ha defensat, "novament ha fracasat", com havia remarcat via Twitter, i "ha quedat deslegitimada". "Els meus plantejaments han quedat desautoritzats per la realitat", ha admès.

Vila condemna "absolutament" la "imposició" de l'article 155 de la Constitució, encara que "aquest acte violent contra la democràcia i les institucions de l'autogovern de Catalunya", aclareix, "no justifiquen anar directe" a la DUI. "Coherent amb els meus principis, només puc desitjar al president Puigdemont sort i encert pel bé dels catalans i de les seves institucions d'autogovern".