BARÒMETRE DEL GESOP ABANS DEL 155
Enquesta eleccions Catalunya: L'independentisme mantindria la seva majoria en escons però no en vots
Esquerra guanyaria els comicis amb 44 diputats, el PDECat seria la quarta força amb 19 i la CUP resistiria
Els secessionistes sumarien el 47,9% dels sufragis, a penes una dècima més que en l'actualitat
zentauroepp3561039 parlament171022134600 /
Després de travessar els dos mesos més electritzants de la Catalunya democràtica i emparedat entre el precipici de la DUI i la destralada de l'article 155, l'independentisme segueix sorprenentment sense destacar-se. Just abans de conèixer-se la severa poda que Mariano Rajoy pretén infligir a l'autonomia catalana, la balança que sosté a un costat els partidaris de la ruptura amb Espanya i a l'altre costat els detractors de la secessió continuava registrant un desesperant empat infinit.
Si se celebressin ara eleccions, la majoria absoluta independentista estaria blindada, en una forquilla de 70 a 73 escons (ara és de 72), però en vots a penes sumarien una dècima més que en les eleccions del 27-S del 2015: del 47,8% al 47,9%. Ínfima collita per a un bloc que ha patit una ofensiva judicial, la virulenta repressió policial de l'1-O, l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i una declaració 'interruptus' d'independència.
Encara que el Baròmetre de Catalunya del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO es va elaborar abans que Rajoy anunciés el seu cop de destral a l'autogovern, el treball de camp (del 16 al 19 d'octubre) es va efectuar després de l'ingrés a la presó de Sànchez i Cuixart, la posterior manifestació de protesta, l'innocu intercanvi epistolar entre Rajoy i el president Carles Puigdemont i la confirmació per part del Govern central que es disposava a executar l'article 155.
En aquest context, i partint de la premissa que Junts pel Sí no es reeditaria, ERC no tindria rival per guanyar els comicis, però perd bastanta empenta des del baròmetre anterior, del desembre passat. Oriol Junqueras obtindria el 28,1% dels vots i 43-44 escons, quan fa 10 mesos aconseguia 2,6 punts més i 48-50 diputats. Els republicans també lideren còmodament la intenció directa de vot (el vot sense 'cuina'), però han cedit 3,7 punts i la seva fidelitat de vot ha passat del 60,4% al 53,1%.
La majoria independentista es manté per la recuperació del PDECat i la CUP. L'antiga CDC agafa una mica d'oxigen, però segueix en mínims. Si al desembre era la cinquena força amb 15-17 representants, ara seria la quarta amb 18-19 parlamentaris i el 12% dels sufragis (mig punt més). Només una cinquena part dels que van votar Junts pel Sí el 2015 escollirien avui la papereta del PDECat, que es veuria superat per Ciutadans i el PSC, forces en dura batalla per la medalla de plata.
Tots dos partits han pujat des del desembre, encara que ho ha fet més Inés Arrimadas que Miquel Iceta. Ciutadans passaria dels 25 escons actuals a 21-22, però creix 3,3 punts des del sondeig anterior i recupera la segona plaça en vots que li havien pres els socialistes, en part perquè absorbiria el 18% dels votants del PPC el 2015 i el 14% d'electors del PSC. De fet, Ciutadans consigna la fidelitat de vot més gran (63,2%).
Abans de recolzar amb vehemència l'aplicació de l'article 155, Iceta aconseguia 20-21 diputats (avui en té 16), però només la meitat dels que el van votar en les últimes eleccions garanteixen ara que tornarien a donar-li suport.
A l'esquerra del socialisme n'hi una de freda i una de calenta. La CUP podria retenir els seus 10 parlamentaris actuals o perdre'n un i des del desembre ha recuperat dos punts i mig, encara que dos de cada 10 votants emigrarien a ERC. La intenció directa de vot a la CUP ja és superior a la del PPC, la mà dura antisobiranista del qual el deixaria com a fanalet vermell del Parlament amb 9-10 escons (ara en té 11).
Tornant a l'esquerra alternativa, la nounada Catalunya en Comú podria rebre-se un desencís encara més gran que el de Sí que es Pot el 2015. La marca de Xavier Domènech que apadrina Ada Colau debuta en el baròmetre amb 11-12 diputats (Sí que es Pot en té 11) i és la cinquena força tant en vot directe com estimat. A costa de la seva ambigüitat processista, els comuns només conservarien quatre de cada 10 suports de Sí que es Pot (coalició que no incloïa el colauisme) i un altre terç d'ells estan indecisos.
Com succeïa al desembre, aquesta alineació parlamentària col·locaria Junqueras davant la disjuntiva de reeditar l'actual Govern amb el PDECat recolzat en la crossa cupaire o rescatar el tripartit d'esquerres amb el PSC i els comuns, però pagant el preu d'oblidar el somni independentista. Perquè la combinació que ja no seria possible, a diferència del sondeig anterior, és la que uneix ERC, els colauistes i la CUP.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions PDECat Parlament CUP Ciutadans PPC ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Independència de Catalunya Enquesta GESOP Catalunya en Comú
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Diada Tarragona commemora la Diada amb la tradicional ofrena: "Celebrem la unitat en la diversitat"
- Successos Detingut un menor de 15 anys per la violació a Salou d'una jove de 18
- LA DIADA DE CATALUNYA Què va passar l'11 de setembre de 1714
- L'ONZE DE SETEMBRE ¿Què és la Diada de Catalunya? Significat, origen i per què se celebra